Javorové víno z javorovej šťavy

Javor nemá veľké liečivé účinky s výnimkou šťavy, ktorá sa získava na jar z kmeňa a vetiev. Povzbudzuje a očisťuje organizmus od rôznych toxických látok. Javorová šťava sa získava rovnako ako šťava z brezy. Javorové víno sa často pripravuje ako dezertné. Nedostatok kyselín eliminujeme pridaním kyseliny citrónovej. Starnutím vína v sudoch od whisky dodáva vínu jedinečnú chuť.

ZBER: jar, pred vypučaním listov


Javorové víno z javorovej šťavy

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

  • 5 litrov javorovej šťavy (miazgy)
  • 1,25 kg cukru
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Do šťavy z javora (ktorú získame rovnako ako brezovú šťavu) pridajte kyselinu citrónovú a cukor. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Do získanej tekutiny pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
  • Po skončení kvasenia stočte a keď sa víno vyčistí, naplňte do fliaš.
  • Fľaše nechajte na chladnom tmavom mieste minimálne 6 mesiacov dozrieť.

Tento recept na javorové víno z javorovej šťavy pochádza z knihy (rok 2007).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!