Javorové víno z javorovej šťavy
Javor nemá veľké liečivé účinky s výnimkou šťavy, ktorá sa získava na jar z kmeňa a vetiev. Povzbudzuje a očisťuje organizmus od rôznych toxických látok. Javorová šťava sa získava rovnako ako šťava z brezy. Javorové víno sa často pripravuje ako dezertné. Nedostatok kyselín eliminujeme pridaním kyseliny citrónovej. Starnutím vína v sudoch od whisky dodáva vínu jedinečnú chuť.
ZBER: jar, pred vypučaním listov
Javorové víno z javorovej šťavy
INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína
- 5 litrov javorovej šťavy (miazgy)
- 1,25 kg cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Do šťavy z javora (ktorú získame rovnako ako brezovú šťavu) pridajte kyselinu citrónovú a cukor. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
- Do získanej tekutiny pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
- Po skončení kvasenia stočte a keď sa víno vyčistí, naplňte do fliaš.
- Fľaše nechajte na chladnom tmavom mieste minimálne 6 mesiacov dozrieť.
Tento recept na javorové víno z javorovej šťavy pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.