Marhuľové víno
Pre prípravu marhuľového vína používame z úsporných dôvodov menej kvalitné, alebo poškodené marhule. Marhuľové víno je mdlej chuti, ak však ponecháme pri kvasení v mušte niekoľko nerozdrvených kôstok, dostane víno veľmi zaujímavú, nenapodobiteľnú príchuť.
ZBER: 7 – 9 mesiac (júl, august, september), podľa odrody a polohy
Marhuľové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 500 g marhúľ
- 170 ml vody + druhé lisovanie: 170 ml vody
- 0,14 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 200 g cukru + 135 ml vody
Postup
- Odkôstkované marhule popučíme, zalejeme vriacou vodou a vylisujeme. Mušt zlejeme do kvasnej nádoby a uzavrieme kvasným uzáverom.
- Výlisky znovu zalejeme horúcou vodou, pridáme asi 4 nerozdrvené kôstky a necháme prikryté vylúhovať do druhého dňa.
- Potom zmes vylisujeme, šťavu prilejeme k pôvodnému muštu (spolu s kôstkami), pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ a po častiach cukrový roztok. Nádobu s muštom uzavrieme kvasným uzáverom a necháme mušt vykvasiť.
- Po skončení kvasenia stočíme z kvasníc. Obvykle sa víno po vykvasení čistí pomaly, preto ho niekoľkokrát pretočíme (vždy po 3 mesiacoch), alebo konečné vyjasnenie prebehne až vo fľašiach.
- Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na marhuľové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]