Marhuľové víno

Pre prípravu marhuľového vína používame z úsporných dôvodov menej kvalitné, alebo poškodené marhule. Marhuľové víno je mdlej chuti, ak však ponecháme pri kvasení v mušte niekoľko nerozdrvených kôstok, dostane víno veľmi zaujímavú, nenapodobiteľnú príchuť.

ZBER: 7 – 9 mesiac (júl, august, september), podľa odrody a polohy


Marhuľové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 500 g marhúľ
  • 170 ml vody + druhé lisovanie: 170 ml vody
  • 0,14 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 135 ml vody

Postup

  • Odkôstkované marhule popučíme, zalejeme vriacou vodou a vylisujeme. Mušt zlejeme do kvasnej nádoby a uzavrieme kvasným uzáverom.
  • Výlisky znovu zalejeme horúcou vodou, pridáme asi 4 nerozdrvené kôstky a necháme prikryté vylúhovať do druhého dňa.
  • Potom zmes vylisujeme, šťavu prilejeme k pôvodnému muštu (spolu s kôstkami), pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ a po častiach cukrový roztok. Nádobu s muštom uzavrieme kvasným uzáverom a necháme mušt vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia stočíme z kvasníc. Obvykle sa víno po vykvasení čistí pomaly, preto ho niekoľkokrát pretočíme (vždy po 3 mesiacoch), alebo konečné vyjasnenie prebehne až vo fľašiach.
  • Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na marhuľové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!