Melónové víno
Melóny a dyne sa používajú na výrobu vína len výnimočne. Melónové víno (alebo z dyne) je mdlej chuti a veľmi často podlieha v krátkom čase chorobám a chybám. Výnimočne sa dá pripustiť, aby sa pri podávaní do pohárov vytlačili 2 kvapky citrónovej šťavy. Pri postupe sa môže pridať celé predpísané množstvo cukru naraz. Keďže šťava je málo kyslá, je potrebné dodať k muštu kyselinu citrónovú, alebo šťavu z citrónov. Konzumuje sa čo najskôr a nemá sa dlho skladovať.
ZBER: 8 – 9 mesiac (august, september)
Melónové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 440 g dužiny zrelých sladkých melónov
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
- 2,2 g kyseliny citrónovej
- 385 g cukru
- 550 ml vody
Postup
- Dužinu zbavíme jadierok a pokrájame ju. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú, zalejeme roztokom cukru vo vode a veľmi krátko povaríme.
- Po vychladnutí prelejeme zmes do kvasnej nádoby, pridáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom.
- Po skončení búrlivého kvasenia doplníme vodou až po hrdlo.
- Pri pomalom čistení sa mušt pri stáčaní prefiltruje pomocou rozdrveného aktívneho uhlia.
- Doporučuje sa víno čo najskôr skonzumovať.
Tento recept na melónové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.