Pomarančové víno
Domáce pomarančové víno nie je vhodné dlho skladovať. Jeho chuť je veľmi osviežujúca a v mnohých štátoch sa používa bežne ako nápoj v letných dňoch, prípadne strik. Pred podávaním sa má vychladiť. Ako pri všetkých citrusových plodoch sú pomaranče dostatočne kyslé, preto nie je potrebné pridávať kyselinu citrónovú.
Domáce víno z pomarančovej kôry je horších vlastností ako samotné pomaranče, pretože zvláštna nahorklá chuť je podobná horknutiu vína. Je preto lepšie najskôr kôru čo najviac zbaviť vnútornej dužiny, máčať približne 3 dni v studenej vode, ktorú denne vymeníme a kandovať do cukru. Za upozornenie stojí, aby sme používali len kôru z takých pomarančov, ktoré neboli postriekané chemickými prípravkami.
Zoznam receptov
Pomarančové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 480 g pomarančov
- 16 g cukru
- 160 ml vody
- 0,13 g živnej soli
- kvasinky
- druhé vylúhovanie: 320 ml vody
- cukrový roztok: 200 g cukru + 160 ml vody
Postup
- Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, pridáme živnú soľ, cukor, zalejeme horúcou vodou a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe 1 deň nakvasiť.
- Na druhý deň šťavu vylisujeme, výlisky znovu sparíme vriacou vodou a krátko povaríme.
- Za tepla vylisujeme a po vychladnutí obe šťavy zmiešame. Po častiach pridáme roztok cukru vo vode.
- Necháme vykvasiť a po stočení a vyčistení keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Tento recept na pomarančové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Pomarančové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 3000 g pomarančov
- 2500 ml vody
- 0,8 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 800 g cukru + 1000 ml vody
Postup
- Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, sparíme vriacou vodou a vylisujeme.
- K šťave pridáme živnú soľ, roztok cukru vo vode a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme vykvasiť.
- Potom víno stočíme a po vyčistení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Tento recept na pomarančové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z pomarančovej kôry
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 160 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 635 ml vody
- 0,17 g živnej soli
- kvasinky
- 1 g kyseliny citrónovej
- 10 g hrozienok
- cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody
Postup
- Pomarančovú kôru zalejeme vriacou vodou, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes zakvasíme v uzavretej nádobe približne 3 dni a potom vylisujeme.
- K šťave pridáme hrozienka a po častiach (na 2-krát) roztok cukru vo vode.
- Po vykvasení v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom víno pretočíme, necháme odležať a vyčistiť a keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Tento recept na víno z pomarančovej kôry pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.