Pomarančové víno

Domáce pomarančové víno nie je vhodné dlho skladovať. Jeho chuť je veľmi osviežujúca a v mnohých štátoch sa používa bežne ako nápoj v letných dňoch, prípadne strik. Pred podávaním sa má vychladiť. Ako pri všetkých citrusových plodoch sú pomaranče dostatočne kyslé, preto nie je potrebné pridávať kyselinu citrónovú.

Domáce víno z pomarančovej kôry je horších vlastností ako samotné pomaranče, pretože zvláštna nahorklá chuť je podobná horknutiu vína. Je preto lepšie najskôr kôru čo najviac zbaviť vnútornej dužiny, máčať približne 3 dni v studenej vode, ktorú denne vymeníme a kandovať do cukru. Za upozornenie stojí, aby sme používali len kôru z takých pomarančov, ktoré neboli postriekané chemickými prípravkami.


Zoznam receptov


Pomarančové víno 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 480 g pomarančov
  • 16 g cukru
  • 160 ml vody
  • 0,13 g živnej soli
  • kvasinky
  • druhé vylúhovanie: 320 ml vody
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 160 ml vody

Postup

  • Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, pridáme živnú soľ, cukor, zalejeme horúcou vodou a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe 1 deň nakvasiť.
  • Na druhý deň šťavu vylisujeme, výlisky znovu sparíme vriacou vodou a krátko povaríme.
  • Za tepla vylisujeme a po vychladnutí obe šťavy zmiešame. Po častiach pridáme roztok cukru vo vode.
  • Necháme vykvasiť a po stočení a vyčistení keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na pomarančové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Pomarančové víno 2

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína

  • 3000 g pomarančov
  • 2500 ml vody
  • 0,8 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 800 g cukru + 1000 ml vody

Postup

  • Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, sparíme vriacou vodou a vylisujeme.
  • K šťave pridáme živnú soľ, roztok cukru vo vode a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
  • Zmes prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme vykvasiť.
  • Potom víno stočíme a po vyčistení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na pomarančové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z pomarančovej kôry

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 160 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 635 ml vody
  • 0,17 g živnej soli
  • kvasinky
  • 1 g kyseliny citrónovej
  • 10 g hrozienok
  • cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody

Postup

Tento recept na víno z pomarančovej kôry pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!