Slivkové víno
Slivkový mušt je jemný a aromatický, keď ho pripravíme vyluhovaním zrelých až prezretých sliviek parou, alebo lisovaním za tepla. Pri lisovaní iba podrvených a teplom neošetrených sliviek získame mušt z nevýraznou farbou, chuťou a vôňou, pričom aj výťažnosť šťavy bude nízka. Slivkové víno sa nevyznačuje zvlášť žiaducou chuťou aj preto, lebo šťava s aromatickými látkami sa z plodov ťažko uvoľňuje. Lepšiu kvalitu dosiahneme tak, že po sparení zmes v prikrytej nádobe zahrievame vo väčšej nádobe s vodou (vodný kúpeľ) na miernom ohni. Novšia literatúra uvádza, že slivky sa nikdy nemajú variť, pretože sa uvoľní príliš veľké množstvo pektínov. Slivky aj iné príbuzné kôstkoviny sa veľmi ťažko lisujú. Štruktúra plodov a obsah šupiek spôsobujú upchávanie plachetiek, ich trhanie kôstkami. Z týchto dôvodov nie sú slivky príliš vhodné na prípravu štiav.
Moderné spôsoby prípravy doporučujú pridanie enzýmov. Väčšinou sa tieto kôstkoviny vrátane broskýň a marhúľ uznávajú za vhodnú surovinu na výrobu kalných štiav a hlavne destilátov.
Pre prípravu domácich vín zo slív (mirabelky, ringloty) platí to isté čo pre slivky. Obtiažne odkôstkovanie v týchto prípadoch vynecháme.
Domáce víno zo sušených sliviek môžeme pripraviť po celý rok. Hotové víno je omnoho kvalitnejšie ako z čerstvých sliviek, ktoré sa zle a neúplne vylúhujú. Sušené slivky však musíme dôkladne prebrať, aby sme predišli najrôznejším nepríjemným príchutiam.
ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Slivkové víno (r. 2003)
- Víno zo sušených sliviek 1 (r. 2003)
- Víno zo sušených sliviek 2 (r. 2003)
- Slivkové víno 2 (r. 2013)
- Blumové víno (r. 2013)
Slivkové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 660 g sliviek
- 260 ml vody
- 0,66 g kyseliny citrónovej
- 0,1 g živnej soli
- kvasinky
- druhé lisovanie: 130 ml vody
- cukrový roztok: 130 g cukru + 130 ml vody
Postup
- Odkôstkované slivky podrvíme, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, sparíme vriacou vodou a necháme približne 15 minút v uzavretej nádobe na miernom ohni variť.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a necháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť asi 1 deň.
- Na druhý deň zmes vylisujeme, výlisky dáme do varnej nádoby, zalejeme horúcou vodou, pridáme 5 kôstok a znova mierne povaríme. Kvasinky síce zničíme, ale získame aromatický výluh z nakvaseného ovocia.
- Po vychladnutí vylisujeme a prilejeme do pôvodného muštu.
- Potom pridáme najlepšie po častiach roztok cukru vo vode.
- Po skončení kvasenia stočíme z kvasníc a po odležaní a usadení kalov na dne plníme do fliaš.
Tento recept na slivkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo sušených sliviek 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 150 g sušených sliviek
- 0,15 g živnej soli
- kvasinky
- 0,9 g kyseliny citrónovej
- 20 g cukru
- 640 ml vody
- cukrový roztok: 270 g cukru + 180 ml vody
Postup
- Prebraté sušené slivky, najlepšie pokrájané alebo narezané, živnú soľ, kyselinu citrónovú a cukor sparíme vriacou vodou, prípadne veľmi krátko povaríme.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť približne 1 deň.
- Potom všetko vylisujeme, k šťave pridáme tretinu roztoku cukru vo vode a necháme kvasiť na kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Približne za 3 dni pridáme ďalšiu tretinu cukrového roztoku a za ďalší týždeň poslednú dávku (vždy mušt zamiešame a ihneď nádobu uzavrieme).
- Po vykvasení stočíme víno z kvasníc, necháme niekoľko dní odležať kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na slivkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo sušených sliviek 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 280 g sušených sliviek
- 840 ml vody
- 280 g cukru
- 1,4 g kyseliny citrónovej
- 0,22 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- Sušené slivky nakrojíme alebo natrhneme, sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili cukor, pridáme kyselinu citrónovú a živnú soľ.
- Zmes po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť.
- Po skončení kvasenia stočíme víno z kvasníc a zbytkov a po klesnutí kalov na dno plníme do fliaš.
- Doporučuje sa pred úplným vykvasením stočiť víno do menšej nádoby, nechať dokvasiť a po vyčistení plniť do fliaš.
Tento recept na slivkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Slivkové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 1,3 kg sliviek
- 4,5 litra vody
- 1,2 kg cukru
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- disiričitan draselný (tablety alebo prášok)
- pektináza (enzým)
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Slivky riadne opláchnite a osušte. Vložte do nádoby a zalejte 1,1 litrom vriacej vody. POZNÁMKA: slivky nikdy nevarte, uvoľnilo by sa príliš veľké množstvo pektínov.
- Pridajte 450 g cukru a kyselinu citrónovú a miešajte kým sa úplne rozpustia. Slivky podrvte.
- Pridajte 2,3 litra horúcej vody, enzým na štiepenie pektínov (pektinázu). Nádobu prikryte a nechajte na teplom mieste 2 dni. Občas zamiešajte.
- Po 2 dňoch stočte do kvasnej nádoby. V 2 litroch horúcej vody rozpusťte ďalších 450 g cukru a po vychladnutí pridajte do kvasnej nádoby.
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Keď kvasenie skončí, stočte víno do čistej nádoby a pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Uzavrite nádobu kvasným uzáverom.
- Stáčajte víno každé 2 mesiace do ďalšej nádoby, kým bude úplne číre.
Víno je pripravené na konzumáciu po 6 mesiacoch uskladnenia v chladnej tmavej miestnosti. Čím dlhšie bude zrieť, tým bude kvalitnejšie.
Tento recept na slivkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Blumové víno
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 2,2 kg sliviek – blúm
- 4,5 litra vody
- 1,3 kg cukru
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Blumy poriadne opláchnite studenou vodou a vložte ich do kvasnej nádoby. Zalejte ich vriacou vodou, nádobu zakryte a nechajte zmes 4 dni stáť na chladnom mieste. Dvakrát denne zamiešajte.
- Zmes sceďte a zvyšok vylisujte. Nasypte cukor a miešajte až kým sa úplne rozpustí. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
- Keď kvasný proces skončí, stočte víno do kvasnej nádoby a niekoľko dní nechajte zrieť na chladnom mieste.
- V prípade potreby stáčajte dovtedy, až kým sa víno celkom vyčistí. Potom stočte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.
- Blumové víno zreje minimálne 12 mesiacov.
Tento recept na slivkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.