Trnkové víno – obrázkový recept

Pre veľký záujem pridávam aj obrázkový recept na trnkové víno.

Potrebné vybavenie

  • Plastová kvasná nádoba so širokým vekom, môžete použiť aj vedro s vekom.
  • Mechanický lis.

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 0,33 kg trniek (najlepšie po prvých mrazoch)
  • 0,2 – 0,23 kg cukru (podľa toho či chcete suché alebo sladké víno)
  • 0,25 litra teplej vody – pridať na začiatku
  • živná soľ (dávkovanie je na obale)
  • kvasinky (dávkovanie je na obale)
  • 2x 0,085 litra vody na 2 a 3 lisovanie
  • zbytok vody na rozmiešanie poslednej tretiny cukru a doplnenie demižónu

Postup

  • Trnky zbierame podľa možnosti až po prvých mrazoch. Vtedy sú sladšie a ľahšie uvoľňujú šťavu. Zbierajte trnky bez stopiek, s trochou cviku to ide.
  • Trnky najprv jemne umyte tak, aby sa nepopučili. Odstráňte listy, konáriky a nahnité plody.
  • Trnky popučte, spôsob je na vás. Ja ich nasypem do plastovej vane a pučím potravinárskymi čižmami. Je to veľmi rýchle. Pri malých množstvách môžete pučiť ručne.
    TIP: pučenie Vám pôjde ľahšie, ak trnky sparíte vriacou vodou a necháte vychladnúť. Tým ich zbavíte aj nežiaducich mikroorganizmov, ktoré môžu robiť problémy pri zakvasení. Ja to však nerobím, keďže horúca voda zničí vitamíny.
  • Nasypte popučené trnky do kvasnej nádoby so širokým vekom, prípradne do vedra s vekom. Pridajte teplú vodu, v ktorej rozpustíte prvú tretinu cukru a živnú soľ.
Popučené trnky vlejeme do kvasnej nádoby so širokým vekom.
  • Pridajte vzklíčené kvasinky podľa návodu na obale.
    POZOR, rozdiel medzi teplotou kvasiniek a teplotou trniek nesmie byť väčší ako 8°C !!! Nádobu uzavrite kvasným uzáverom (ak použiteje vedro, tak prikryte vekom, nie vzduchotesne!!).
  • Po 6 – 7 dňoch otvorte kvasnú nádobu a pozbierajte drť. Ide to ľahko, pretože je vytlačená nad šťavu.
  • Drť vylisujte. Výlisky sú však naďalej veľmi hodnotnou surovinou. Zalejte ich vodou tak, aby boli ponorené pod hladinu (pozri orientačné množstvo vody v ingredienciách), rozdrobte ich rukou a znova vylisujte. Môžete to ešte raz zopakovať.
  • Spojte všetky podiely vylisovanej šťavy. Polovicu vlejte do kvasnej nádoby.
    POZOR, rozdiel medzi teplotou vylisovanej šťavy a teplotou v kvasnej nádobe nesmie byť väčší ako 8°C !!!
    V druhej polovici vylisovanej šťavy rozpusťte druhú tretinu cukru a roztok vlejte do kvasnej nádoby.
    TIP: ak používate vedro s uzáverom, teraz už môžete preliať celý kvas do demižónu.
  • O 5 dní pridajte poslednú tretinu cukru rozpustenú vo vode a doplňte kvasnú nádobu / demižón vodou až po hrdlo.
  • Počkajte, kým roztok dokvasí a stočte ho. Po 2 – 3 mesiacoch stáčanie opakujte do menšej nádoby a niekoľkých fliaš. Fľaše vypijeme ako prvé.

TIP: Trnkové víno nie je hotové po stočení a potrebuje dlhý čas na zrenie (min. 1 rok).

Obrázok hotového vína pridám, keď bude hotové. Nazdravie 😉

Ak sa Vám môj obrázkový recept na trnkové víno páčil, vyskúšajte ho!

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 6 Priemer: 4.8]

10 komentárov

  1. Peter píše:

    Dobrý deň ,
    ďakujem Vám za zaujímavý recept .
    Rád by som sa opýtal na dávkovanie vody . Neviem , či v ten spomínaný zbytok vody mám chápať ako dopočet na 1 liter , tj. cca na l vína 0,1 l vody .
    Teda v prípade 10 litrov 1 extra liter vody .
    Ďalej sa potom uvádza , že sa má doplniť demižón vodou až po hrdlo po pridaní poslednej tretiny cukru .
    Je to ďalšia extra voda ?
    Posledná otázka sa týka výberu veľkosti demižóna na tento účel .
    Mám k dispozícii 9 kg trniek . Aká veľkosť demižóna je pre takéto množstvo ideálna ?
    vopred ďakujem

    • Paľo píše:

      Dobry den pan Peter,

      1, Upravil som recept, aby to bolo zrozumitelnejsie: k popucenym trnkam pridate teplu vodu (mnozstvo pozrite v ingredienciach). Dalsiu cast vody pridate pri 2 a 3 lisovani (orientacne mnozstvo taktiez pozrite v ingredienciach). Ak vylisujete trnky, klesne aj objemove mnozstvo kvasnej nadoby, takze Vam voda a cukor urcite vojde. Nakoniec rozmiesajte poslednu tretinu cukru vo vode (pre istotu v pomere: 1 diel cukru na 1 diel vody; trva to dlhsie, ale bez problemov to ide). Ak Vam este ostane miesto v kvasnej nadobe, dolejte vodu na maximum tak, aby mohlo vino dokvasit.

      2, Kedze ja som pouzil cca 20 kg trniek do 60-litrovej kvasnej nadoby, pre Vas (na 9kg) je idealna 30-litrova kvasna nadoba.

      S pozdravom, Palo

  2. František Šramka píše:

    Dobrý den,
    je to zaujímavý postup, určite ho skúsim. Zaujal ma váš lis na obrázku. Jak ste s ním spokojný a kde by sa dal kúpiť.
    Ďakujem za odpoveď.

    • Paľo píše:

      Dobry vecer,

      tento lis som kupil asi pred 4-5 rokmi, takze s nim mam uz nejake skusenosti. Kupoval som ho priamo od vyrobcu / predajcu za cca 250 eur tu: http://www.vares.cz/product/lis-na-ovoce-nerez-hydraulic-18l2t-doporucujeme-k-drtici-ovoce-shark-fruit-659/
      Velka vyhoda je ze je celonerezovy a mechanizmus je na klasicky zdvihak na auto so zdviznou silou 2 tony. Predava sa bez textilnej vlozky, ktoru si urcite dokupte (cca 10 eur). Je velmi, velmi silna a odfiltruje vam vela necistot, takze dostanete skoro cistu stavu.
      Vyhody: lahke a rychle umyvanie, jednoducha manipulacia, dostatocne silny, objem cca 20 litorv je dostatocny, netreba podkladat drevene klatiky, na platni je zavit na jednoduche pripojenie kohutika
      Nevyhody: nerezove valcove sito ma v strede asi 5 cm oblast bez dierok. Kedze stava pri lisovani vychadza aj hore na pritlacny kotuc, je tam to hluche miesto, kde sa hromadi a musite lis naklanat, aby ste vyliali stavu. Ak mate moznost, vyvrtajte tam zopar dierok a problem odstranite.

      Takymto postupom (podrvenie, a vylisovanie az za 7 – 10 dni) robim takmer vsetky vina. Do vina sa dostane ovela viac vonavych a farebnych latok zo supiek ovocia, vrelo Vam tento postup odporucam. Je pracnejsi, ale vysledok je vyrazne lepsi, ako lisovanie hned na zaciatku a len 1x.

      Verim, ze som Vam pomohol, prosim Vas nabuduce akekolvek otazky smerujte do fora OTAZKY A ODPOVEDE v hlavnom menu. Mozete pridavat temy a odpovedat aj bez registracie.

      S pozdravom, Palo

  3. Vlady píše:

    Dobrý deň Vám prajem, trnkové víno robím prvý krát robil som ho podľa receptu z internetu na1kg trniek -1kg cukru a 2 litre vody. Mal som 12Kg trniek cukru som dal o niečo menej ako bolo v recepte . Dal som to do 50L demižóna bez kvasiniek a bez iných ingrediencií……
    Potrebujem RADU meral som cukornatosť a víno je veľmi husté ako ho rozriedim ak sa to vôbec dá…????
    Založenie kvasu 8.12.2020 25% cukornatosť
    4.1.2021 som mal cukornatosť 18%
    a včera 22.1.2021 bola cukornatosť 14%….
    A ešte pri akej cukornatosti ho mám stočiť a vôbec neviem ako keď je také husté….. ???
    Ďakujem vopred za odpoveď s pozdravom Vladimír.

    • Paľo píše:

      Dobrý deň,

      1, ten pomer trniek, vody a cukru sa mi zdá nesprávny. Hlavne množstvo cukru je prehnané, vody by som dal tiež viac.
      Nabudúce sa môžete riadiť približne týmto pomerom:
      MNOŽSTVO TRNIEK: 1/3 objemu kvasnej nádoby (čiže ak máte 50 litrový demižón, pridáte približne 15 kg trniek)
      CUKOR: ak nepridávate kvasinky tak max. 0,8 kg na každých 5 litrov (50l demižón = max. 8 kg cukru), ak dáte kvasinky tak môžete dať 1 – 1,2 kg cukru na 5 litrov(podľa toho či chcete suchšie, alebo sladšie víno)
      VODA: zbytok demižónu

      2, Trnky určite vylisovať!! Postupy sú rôzne, môžete drť nechať nakvasiť (približne týždeň), môžete zapariť a nechať 2-3 dni odležať, môžete pridať enzýmy…, ale potom určite vylisovať. Po vylisovaní sa vám uvoľní miesto v demižóne pre pridanie potrebného množstva vody.
      Vaša chyba je pravdepodobne, že ste trnky nevylisovali.

      3, Áno, môžete hotové víno zriediť, tým znížite cukornatosť aj obsah alkoholu a kvasinky by mali pokračovať v činnosti. Ak by sa Vám víno nerozkvasilo, skúste pridať kvasinky na opätovné rozkvasenie (napr. Oenoferm X-treme, dvojnásobné množstvo ako je odporúčané!!). Tie sú schopné vyprodukovať až 15% alkoholu, pričom ak nepridáte žiadne kvasinky tak max. 8-10% alkoholu.

      S pozdravom, Palo

  4. Jana píše:

    Dobry den.Chcem sa opytat .Aky velky objem demizonu potrebujem na 8kg trniek.Dakujem.

    • Paľo píše:

      Dobry den,
      podla tohto receptu: 8kg / 0,33kg = 24,2 litra, takze 25 LITROVY DEMIZON, pripadne 30-litrovy.
      To plati len ak trnky na zaciatku, alebo po urcitom case vylisujete, ak ich ponechate pocas celej doby kvasenia v nadobe, tak vacsi.
      Rozkvasenie az po vylisovanie odporucam robit vo vedre so sirokym vekom (je to ovela jednoduchsie).
      S pozdravom, Palo

  5. Jana píše:

    Dobry den.Potrebujem este jednu radu,mam vylisovame trnky a na 5 dni ich mam nechat vykvasit v kybli uz aj s kvasinkami a zivnou solou a az potom do demizona vsetko? A staci len na kybli vrcnak len prikryt? Dakujem s pozdravom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *