Víno z červenej repy (cviklové víno)
Farba tohto vína bude identická s farbou použitej červenej repy, preto dbajte pri výbere suroviny na jej kvalitu. Hneď po stočení do fliaš je víno vhodné na konzumáciu, postupom času sa mení jeho chuť aj aróma. Červená repa je pomerne sladká a tak môžeme množstvo cukru pri príprave vína znížiť. Je však vhodné počkať až do prvej chuťovej skúšky. Víno z červenej repy je vhodné na zimné obdobie a je vhodnou alternatívou za portské.
ZBER: letná 6 – 7 mesiac (jún, júl), jesenná 8 – 10 mesiac (august, september, október)
Víno z červenej repy
INGREDIENCIE – recept na 4,5 litra vína
- 1 kg červenej repy (cvikly)
- 1 kg cukru
- 3,5 litra vody
- 2 malé citróny bez kôry
- 3 – 5 kusov škorice
- 7 klinčekov
- pol šálky horúcej vody
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Repu umyte, okrájajte kôru a najemno nastrúhajte.
- Pripravte si zákvas z čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale.
- V čistom hrnci priveďte k varu 3,5 litra vody.
- Do hrnca s vriacou vodou pridajte nastrúhanú repu a nechajte variť.
- Keď repa zmäkne, vypnite ohrev a nechajte voľne vychladnúť.
- Sceďte cez jemnú hustú tkaninu do čistej nádoby.
- K scedenej šťave pridajte cukor a miešajte drevenou alebo plastovou vareškou, kým sa úplne rozpustí.
- Pridajte šťavu z citrónov, živnú soľ a pripravený zákvas (vzklíčené kvasinky), škoricu a klinčeky.
- Kvasná nádoba musí byť vzduchotesne uzavretá a uložená na tmavom mieste približne 15 dní, aby mohlo prebiehať kvasenie. Po 4 – 5 dňoch nádobu otvorte, premiešajte obsah drevenou či plastovou vareškou a znovu uzavrite až kým kvasenie ustane.
- Po skončení kvasného procesu obsah nádoby stočte do čistých fliaš cez jemnú tkaninu tak, aby sa odfiltrovali všetky pevné zbytky.
Víno z červenej repy sa podobne ako červené hroznové víno podáva pri izbovej teplote. Výborne sa hodí k ovocným koláčom.
Tento recept na víno z červenej repy pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.