Jačmeňové víno (sladové víno)
Na domáce víno zo sladu (jačmeňové víno) je potrebné väčšie množstvo jačmeňa (na rozdiel od vín z iných obilnín). Sladové vína sú obvykle nahorklé (táto chuť nie je choroba vína), po dlhšom uložení sa však horká chuť stráca.
Jačmeňové víno (víno zo sladu)
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 110 g čerstvého sladu
- 20 g cukru
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
- 1,1 g kyseliny citrónovej
- 160 ml ovocnej šťavy (napríklad z jabĺk)
- 440 ml vody
- cukrový roztok: 280 g cukru + 220 ml vody
Príprava sladu
- Jačmeň opláchneme, scedíme (bez vytlačenia), zalejeme vlažnou vodou a ponecháme 1 deň stáť.
- Vodu zlejeme, jačmeň znovu zalejeme vlažnou vodou a tento postup niekoľkokrát opakujeme až kým začne klíčiť.
- Potom ho rozprestrieme na podložku do vrstvy 1 cm a denne opatrne obraciame. Ak pozorujeme že zosychá, musíme ho znova zvlhčiť.
- Keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 1,5 cm, vložíme vzklíčené zrná do horúcej rúry a upražíme.
- Zlomené klíčky a korienky odsypeme a slad rozdrvíme (napríklad rozomletím na mlynčeku).
Postup
- Slad posypeme cukrom, pridáme živnú soľ a kyselinu citrónovú. Potom slad zalejeme ovocnou šťavou a vodou a krátko povaríme.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme 1 – 2 dni nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe a pridáme po častiach roztok cukru vo vode.
- Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno niekoľkokrát stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na jačmeňové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]
nevola sa toto uz nahodou pivo? 😀