Žitné víno (ražné víno)

Z obilnín je pre prípravu domáceho vína veľmi vhodné zvlášť žito. Je potrebné upozorniť na to, že žitné víno (ražné víno) sa môže konzumovať minimálne po odležaní aspoň 6 mesiacov, keď získa na kvalite. Skoršie použitie spôsobuje silné bolenie hlavy. Ak sa žito používa nenaklíčené, musí sa ponechať kvasiť vo väčších nádobách než obvykle, lebo kvasením značne nabobtnáva. Až pri stáčaní sa pretočí do menšej nádoby a ponechá odstáť. Pred stáčaním do fliaš sa víno doporučuje filtrovať.


Zoznam receptov


Žitné víno (ražné víno) 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 240 g žita
  • 240 ml vody
  • 7,3 g kyseliny citrónovej
  • 0,19 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 240 g cukru + 610 ml vody

Naklíčenie (voliteľné)

Umyté, ešte vlhké žito rozprestrieme na plech do vrstvy asi 1 cm a ponecháme najlepšie v uzavretej, mierne vyhriatej rúre zapariť. Pravidelne ho kropíme vodou a opatrne premiešavame. Keď začnú zrná klíčiť, len mierne ich kropíme vodou a miešame len občas, aby sa obilie nespálilo a preto dávame radšej na plech viac vody.

Postup

  • Žito dobre opláchneme, odstránime nečistoty (prípadne necháme naklíčiť), zalejeme vriacou vodou s rozpustenou kyselinou citrónovou a ponecháme 1 deň odstáť v kvasnej nádobe.
  • Na druhý deň pridáme vychladnutý roztok cukru vo vode a vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
  • V kvasnej nádobe býva kvasenie ukončené za 2 – 3 týždne.
  • Po stočení necháme odstáť a pri plnení do fliaš prefiltrujeme. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na žitné víno pochádza z knihy (rok 2003).


Žitné víno (ražné víno) 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 170 g žita
  • 680 ml vody
  • 4,2 g kyseliny citrónovej
  • 0,14 živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 250 g cukru + 170 ml vody

Naklíčenie (voliteľné)

Umyté, ešte vlhké žito rozprestrieme na plech do vrstvy asi 1 cm a ponecháme najlepšie v uzavretej, mierne vyhriatej rúre zapariť. Pravidelne ho kropíme vodou a opatrne premiešavame. Keď začnú zrná klíčiť, len mierne ich kropíme vodou a miešame len občas, aby sa obilie nespálilo a preto dávame radšej na plech viac vody.

Postup

  • Žito niekoľkokrát opláchneme, odstránime nečistoty (prípadne môžeme nechať naklíčiť), zalejeme vodou a necháme stáť v uzavretej nádobe 1 deň.
  • Na druhý deň zmes povaríme 1 hodinu na miernom ohni a po vychladnutí precedíme cez plachetku (voľne, netlačiť!) do kvasnej nádoby.
  • Za miešania pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ, kyselinu citrónovú a postupne pridávame vychladnutý roztok cukru vo vode.
  • Po dokvasení stočíme a po odležaní a klesnutí kalu na dno plníme do fliaš.

Tento recept na žitné víno (ražné víno) pochádza z knihy (rok 2003).


Víno zo žita (ražné víno)

INGREDIENCIE – recept na 12 litrov vína

  • 2 kg žitného zrna
  • 11 litrov vody
  • 3 kg cukru
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Čisté a zdravé žitné zrná rýchlo opláchneme tečúcou vodou a nasypeme ich do kvasnej nádoby.
  • Zalejeme 1 litrom prevarenej vychladnutej vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú. Nádobu vzduchotesne uzavrieme a necháme 5 hodín odležať.
  • Po tejto dobe zalejeme zrná studeným cukrovým roztokom zo zbytku vody a cukru. Pridáme živnú soľ a aktivované kvasinky a necháme kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme a keď sa vyčistí, plníme do fliaš. Víno musí aspoň 1 rok zrieť na chladnom tmavom mieste.

Tento recept na žitné víno (ražné víno) pochádza z knihy (rok 2007).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!