Brusnicové víno

Brusnicové-víno
Brusnicové víno

Pre spracovanie brusníc používame rovnaké postupy ako pri čučoriedkach. Brusnicové víno kvasí rovnako ťažko ako čučoriedkové, pretože obsahujú kyselinu benzoovú, ktorá potláča kvasenie. Pre lepšiu výťažnosť šťavy sa doporučuje dlhšie povarenie, až kým plody zmäknú.

ZBER: 8 – 9 mesiac (august, september)


Zoznam receptov


Brusnicové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 3,5 kg čerstvých brusníc
  • 0,1 kg cukru na zasypanie
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 1,3 litra vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Brusnicové víno sa pripravuje obtiažnejšie, pretože šťava veľmi ťažko kvasí. Z mnohých predpisov sa dá zvlášť pre začiatočníkov doporučiť hlavne spôsob, kde sa mušt získava dlhším povarením plodov. Potom kvasenie prebieha oveľa jednoduchšie.
  • POMOCNÝ ZÁKVAS: pripravíme ho z dvojnásobnej dávky kvasiniek (na obale kvasiniek je uvedené pre aké množstvo kvasu je určené 1 balenie). Na obale kvasiniek je tiež postup prípravy. Jednoduchší spôsob prípravy je, ak do sklenice najemno nastrúhame 1 stredne veľké jablko, pridáme 1 lyžičku cukru, 0,5 litra vody a hrsť popučených brusníc.
  • Zmes rozmiešame, vložíme sklenicu do nádoby s teplou vodou a pridáme kvasinky. Necháme kvasinky naklíčiť približne 30 minút, kým nezačne zákvas viditeľne kvasiť.
  • Viac informácií v kapitole: kvasenie a kvasinky.

Postup

  • Brusnice kg popučíme, sparíme vriacou vodou litrov, posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g, polovica živnej soli a varíme, kým plody zmäknú.
  • Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1-2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok ( litrov vody) a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku (), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom, tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).

Tento recept na brusnicové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Víno z brusníc

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 740 g brusníc
  • 280 ml vody
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • 20 g cukru
  • 0,34 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 210 g cukru + 210 ml vody + 0,17 g živnej soli

Všeobecný postup

  • POMOCNÝ ZÁKVAS: najprv si pripravíme pomocný zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek. Vzklíčené kvasinky pridáme do zmesi pripravenej z asi 3 kusov nastrúhaných jabĺk, ku ktorým pridáme 1 kávovú lyžičku cukru, 1 dl vody a šťavu z hrsti popučených brusníc. Zákvas ponecháme 3 – 5 dní na teplom mieste v menšej fľaši, uzavretej napríklad chumáčom vaty. Po rozkvasení vlejeme pomocný zákvas do vlastného brusnicového muštu.

Postup

  • Brusnice kg popučíme, sparíme vodou litrov, pridáme cukor kg, kyselinu citrónovú g, živnú soľ a varíme kým plody zmäknú.
  • Po vychladnutí pridáme pomocný zákvas a v uzavretej nádobe necháme stáť 1 – 2 dni.
  • Po vylisovaní pridáme do šťavy cukrový roztok ( vody) a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku (), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia, je potrebné muštom zamiešať.
  • Po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a stočíme do fliaš.

Tento recept na víno z brusníc pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!