Čerešňové víno

Čerešňové-víno
Čerešňové víno

Vhodnou surovinou na akostné čerešňové víno sú tmavé čerešne. Svetlé čerešne sa dajú spracovať na doplnkové šťavy do zmesí štiav k výrobe ovocných vín dezertných a korenených. Čerešňová šťava sa obvykle pridáva k višňovej alebo ríbezľovej. Používame len dozreté, tmavé čerešne, inak získame víno bezfarebné, vodovej chuti. Lepšie je použiť zmes čerešní a višní v pomere 4 : 1. Vždy je potrebné všetky plody odstopkovať a čiastočne odkôstkovať.

Stmavnutie vína po čase nie je chybou vína (nie je to zhnednutie). Nakvasenie je nevyhnutné preto, že sa šťava z dužiny získava veľmi ťažko. Správne pripravené čerešňové víno je výrazné, delikátne a suché.

ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Čerešňové stolové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 13 litrov vína.

  • 10 litrov čerešňovej šťavy
  • 1,8 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 1,8 kg cukru
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • živá soľ a kvasinky

Všeobecný postup

  • Čerešne odstopkujeme, odkôstkujeme a popučíme. Plody môžeme odkôstkovať aj pasírovaním cez sito s príslušne veľkými otvormi. Približne 5% kôstok podrvíme, aby víno dostalo korenistú príchuť a vôňu. Vhodná je zmes 4 dielov čerešňovej šťavy a 1 diel višňovej šťavy.
  • Popučené čerešne necháme 1 – 2 dni nakvasiť, aby sa šťava lepšie uvoľnila a aby získala dostatočne tmavú, červenú farbu. Behom nakvašovania drť občas zamiešame, aby nedošlo k naocteniu.
  • Drť po nakvasení vylisujeme, môžeme nechať krátko vyčistiť sedimentáciou a ďalej upravíme podľa receptu.

Postup

  • K čerešňovej šťave pridáme roztok predpísaného množstva vody litrov a cukru kg, živnú soľ, kyselinu citrónovú g a vzklíčené kvasinky.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Takto upravenú šťavu necháme kvasiť.
  • Po búrlivom kvasení necháme víno len krátko na kvasinkách a stočíme do nádob až po hrdlo.
  • Po úplnom dokvasení víno stočíme do fliaš.

Tento recept na čerešňové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Čerešňové dezertné víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 13 litrov vína.

  • 10 litrov čerešňovej šťavy
  • 2 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2,2 kg cukru
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ a kvasinky
  • dosladenie: 1 kg cukru

Všeobecný postup

  • Čerešne odstopkujeme, odkôstkujeme a popučíme. Plody môžeme odkôstkovať aj pasírovaním cez sito s príslušne veľkými otvormi. Približne 5% kôstok podrvíme, aby víno dostalo korenistú príchuť a vôňu. Vhodná je zmes 4 dielov čerešňovej šťavy a 1 diel višňovej šťavy.
  • Popučené čerešne necháme 1 – 2 dni nakvasiť, aby sa šťava lepšie uvoľnila a aby získala dostatočne tmavú, červenú farbu. Behom nakvašovania drť občas zamiešame, aby nedošlo k naocteniu.
  • Drť po nakvasení vylisujeme, môžeme nechať krátko vyčistiť sedimentáciou a ďalej upravíme podľa receptu.

Postup

  • K čerešňovej šťave pridáme roztok predpísaného množstva vody litrov a cukru kg, živnú soľ, kyselinu citrónovú g a vzklíčené kvasinky.
  • Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C, aby búrlivé kvasenie prebehlo čo najskôr.
  • Po búrlivom kvasení doplníme nádobu malým množstvom vody až po okraj, alebo víno stočíme a necháme dokvasiť v inej nádobe naplnenej až po okraj.
  • Víno po dokvasení stočíme z usadených kalov a prisladíme predpísaným množstvom cukru ( kg).
  • Počkáme kým sa vyčistí a plníme do fliaš.

Tento recept na čerešňové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Víno z čerešní 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 700 ml čerešňovej šťavy
  • 230 ml vody
  • 120 g cukru
  • 0,16 g živnej soli, kvasinky

Všeobecný postup

  • Čerešne určené na spracovanie preberieme, vytriedime nahnité plody a odstopkujeme ich.
  • Plody popučíme a pri teplote približne 20°C necháme 1 deň nakvasiť.
  • Drť udržujeme potopenú občasným miešaním (výhodné je použiť nepravé veko). Nakvasené čerešne vylisujeme.

Postup

  • V odmeranom množstve čerešňovej šťavy rozpustíme cukor kg , pridáme vodu litrov, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby len litrov vody a 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z čerešní 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 750 g čerešní
  • 300 ml vody
  • 0,7 g kyseliny citrónovej
  • 0,12 g živnej soli a kvasinky
  • cukrový roztok: 180 g cukru + 150 ml vody

Postup

  • Na podrvené čerešne kg nasypeme kyselinu citrónovú g a sparíme vriacou vodou litrov. Po vychladnutí pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme v uzavretej nádobe 2 dni vylúhovať a nakvasiť a potom ju vylisujeme.
  • Do muštu pridáme po častiach cukrový roztok. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme v kvasnej nádobe kvasiť.
TIP: ako pridať cukrový roztok po tretinách
Pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Akonáhle kvasenie skončí víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z čerešní 3

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.

  • 1,5 kg čerešní
  • 4,5 litra vody
  • 1,5 kg cukru
  • šťava a kôra z 2 citrónov
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Zbierajte čerešne až keď sú úplne zrelé a odstráňte z nich stopky.
  • Vložte čerešne ( kg) do kvasnej nádoby a prilejte 2/3 predpísaného množstva vriacej vody ( litrov).
  • Keď zmes vychladne, čistými rukami čerešne nahrubo popučte.
  • Nechajte zmes 3 dni stáť v prikrytej nádobe, potom ju vylisujte.
  • V zvyšnej vode ( litrov) rozvarte cukor ( kg) až kým sa úplne rozpustí a pridajte vychladnutý cukrový roztok do kvasnej nádoby.
TIP: Odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Pridajte citrónovú šťavu a kôru nakrájanú na drobné kúsky ( ks citrónu = ČL kyseliny citrónovej).
  • Pripravte si zákvas čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale a pridajte ho do vína. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 mesiace kvasiť (poznámka: dĺžka kvasenia je subjektívna, podľa druhu kvasiniek, množstva cukru, teploty …).
  • Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistých nádob na dočistenie, alebo priamo do fliaš. Skladujte na chladnom tmavom mieste.
  • Pred použitím nechajte víno minimálne 3 – 4 mesiace odležať.

Čerešňové víno je delikátne, výrazné a suché. Na jeho výrobu sú vhodné ako veľké a sladké čerešne, tak aj menšie žlté odrody s červeným žíhaním. Druhy čerešní sa samozrejme môžu miešať dohromady. Víno dosiahne najlepšiu kvalitu až po polroku od stočenia.

Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 9 Priemer: 3]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!