Čerešňové víno
Vhodnou surovinou na akostné čerešňové víno sú tmavé čerešne. Svetlé čerešne sa dajú spracovať na doplnkové šťavy do zmesí štiav k výrobe ovocných vín dezertných a korenených. Čerešňová šťava sa obvykle pridáva k višňovej alebo ríbezľovej. Používame len dozreté, tmavé čerešne, inak získame víno bezfarebné, vodovej chuti. Lepšie je použiť zmes čerešní a višní v pomere 4 : 1. Vždy je potrebné všetky plody odstopkovať a čiastočne odkôstkovať.
Stmavnutie vína po čase nie je chybou vína (nie je to zhnednutie). Nakvasenie je nevyhnutné preto, že sa šťava z dužiny získava veľmi ťažko. Správne pripravené čerešňové víno je výrazné, delikátne a suché.
ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Čerešňové stolové víno (r. 2001)
- Čerešňové dezertné víno (r. 2001)
- Víno z čerešní 1 (r. 2003)
- Víno z čerešní 2 (r. 2003)
- Víno z čerešní 3 (r. 2013)
Čerešňové stolové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 13 litrov vína.
- 10 litrov čerešňovej šťavy
- 1,8 litra prevarenej vychladnutej vody
- 1,8 kg cukru
- 20 g kyseliny citrónovej
- živá soľ a kvasinky
Všeobecný postup
- Čerešne odstopkujeme, odkôstkujeme a popučíme. Plody môžeme odkôstkovať aj pasírovaním cez sito s príslušne veľkými otvormi. Približne 5% kôstok podrvíme, aby víno dostalo korenistú príchuť a vôňu. Vhodná je zmes 4 dielov čerešňovej šťavy a 1 diel višňovej šťavy.
- Popučené čerešne necháme 1 – 2 dni nakvasiť, aby sa šťava lepšie uvoľnila a aby získala dostatočne tmavú, červenú farbu. Behom nakvašovania drť občas zamiešame, aby nedošlo k naocteniu.
- Drť po nakvasení vylisujeme, môžeme nechať krátko vyčistiť sedimentáciou a ďalej upravíme podľa receptu.
Postup
- K čerešňovej šťave pridáme roztok predpísaného množstva vody litrov a cukru kg, živnú soľ, kyselinu citrónovú g a vzklíčené kvasinky.
- Takto upravenú šťavu necháme kvasiť.
- Po búrlivom kvasení necháme víno len krátko na kvasinkách a stočíme do nádob až po hrdlo.
- Po úplnom dokvasení víno stočíme do fliaš.
Tento recept na čerešňové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Čerešňové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 13 litrov vína.
- 10 litrov čerešňovej šťavy
- 2 litre prevarenej vychladnutej vody
- 2,2 kg cukru
- 20 g kyseliny citrónovej
- živná soľ a kvasinky
- dosladenie: 1 kg cukru
Všeobecný postup
- Čerešne odstopkujeme, odkôstkujeme a popučíme. Plody môžeme odkôstkovať aj pasírovaním cez sito s príslušne veľkými otvormi. Približne 5% kôstok podrvíme, aby víno dostalo korenistú príchuť a vôňu. Vhodná je zmes 4 dielov čerešňovej šťavy a 1 diel višňovej šťavy.
- Popučené čerešne necháme 1 – 2 dni nakvasiť, aby sa šťava lepšie uvoľnila a aby získala dostatočne tmavú, červenú farbu. Behom nakvašovania drť občas zamiešame, aby nedošlo k naocteniu.
- Drť po nakvasení vylisujeme, môžeme nechať krátko vyčistiť sedimentáciou a ďalej upravíme podľa receptu.
Postup
- K čerešňovej šťave pridáme roztok predpísaného množstva vody litrov a cukru kg, živnú soľ, kyselinu citrónovú g a vzklíčené kvasinky.
- Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C, aby búrlivé kvasenie prebehlo čo najskôr.
- Po búrlivom kvasení doplníme nádobu malým množstvom vody až po okraj, alebo víno stočíme a necháme dokvasiť v inej nádobe naplnenej až po okraj.
- Víno po dokvasení stočíme z usadených kalov a prisladíme predpísaným množstvom cukru ( kg).
- Počkáme kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
Tento recept na čerešňové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z čerešní 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 700 ml čerešňovej šťavy
- 230 ml vody
- 120 g cukru
- 0,16 g živnej soli, kvasinky
Všeobecný postup
- Čerešne určené na spracovanie preberieme, vytriedime nahnité plody a odstopkujeme ich.
- Plody popučíme a pri teplote približne 20°C necháme 1 deň nakvasiť.
- Drť udržujeme potopenú občasným miešaním (výhodné je použiť nepravé veko). Nakvasené čerešne vylisujeme.
Postup
- V odmeranom množstve čerešňovej šťavy rozpustíme cukor kg , pridáme vodu litrov, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z čerešní 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 750 g čerešní
- 300 ml vody
- 0,7 g kyseliny citrónovej
- 0,12 g živnej soli a kvasinky
- cukrový roztok: 180 g cukru + 150 ml vody
Postup
- Na podrvené čerešne kg nasypeme kyselinu citrónovú g a sparíme vriacou vodou litrov. Po vychladnutí pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme v uzavretej nádobe 2 dni vylúhovať a nakvasiť a potom ju vylisujeme.
- Do muštu pridáme po častiach cukrový roztok. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme v kvasnej nádobe kvasiť.
- Akonáhle kvasenie skončí víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z čerešní 3
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.
- 1,5 kg čerešní
- 4,5 litra vody
- 1,5 kg cukru
- šťava a kôra z 2 citrónov
- živná soľ a kvasinky
Postup
- Zbierajte čerešne až keď sú úplne zrelé a odstráňte z nich stopky.
- Vložte čerešne ( kg) do kvasnej nádoby a prilejte 2/3 predpísaného množstva vriacej vody ( litrov).
- Keď zmes vychladne, čistými rukami čerešne nahrubo popučte.
- Nechajte zmes 3 dni stáť v prikrytej nádobe, potom ju vylisujte.
- V zvyšnej vode ( litrov) rozvarte cukor ( kg) až kým sa úplne rozpustí a pridajte vychladnutý cukrový roztok do kvasnej nádoby.
- Pridajte citrónovú šťavu a kôru nakrájanú na drobné kúsky ( ks citrónu = ČL kyseliny citrónovej).
- Pripravte si zákvas čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale a pridajte ho do vína. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 mesiace kvasiť (poznámka: dĺžka kvasenia je subjektívna, podľa druhu kvasiniek, množstva cukru, teploty …).
- Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistých nádob na dočistenie, alebo priamo do fliaš. Skladujte na chladnom tmavom mieste.
- Pred použitím nechajte víno minimálne 3 – 4 mesiace odležať.
Čerešňové víno je delikátne, výrazné a suché. Na jeho výrobu sú vhodné ako veľké a sladké čerešne, tak aj menšie žlté odrody s červeným žíhaním. Druhy čerešní sa samozrejme môžu miešať dohromady. Víno dosiahne najlepšiu kvalitu až po polroku od stočenia.
Tento recept na víno z čerešní pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.