Morušové víno
Domáce morušové víno pripravujeme radšej zo sladkých moruší (bielych). Sú veľké približne 2 cm. Kyslá moruša (čierna) je pre príprava vína menej obvyklá. Pri nakvašovaní sa doporučuje udržať moruše pod hladinou muštu, aby sa zabránilo naocteniu. To môžeme dosiahnuť častým miešaním, alebo použitím tzv. nepravého veka.
ZBER: 7 – 8 mesiac (júl, august)
Zoznam receptov
Morušové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 3 kg zrelých moruší
- 0,25 kg cukru
- 5 g kyseliny citrónovej
- 2 litre vriacej vody
- druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
- 1 kg cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 0,5 litra vody + 0,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- 3 kg zrelých moruší podrvíme, pridáme pol balíčka živnej soli, 5 g kyseliny citrónovej, 0,25 dkg cukru a sparíme 2 litrami vriacej vody.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a zmes necháme 1 deň nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
- Na druhý deň zmes vylisujeme, šťavu zlejeme a výlisky zalejeme 1 litrom vriacej vody. Ešte za tepla vylisujeme a do teplej šťavy vysypeme 10 g kyseliny citrónovej a 1 kg cukru. Miešame kým sa cukor úplne rozpustí a po vychladnutí šťavu spojíme s pôvodným muštom.
- Ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Približne za týždeň doplníme kvasiaci mušt cukrovým roztokom.
- Po skončení kvasenia víno stočíme a po odležaní plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na morušové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Morušové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 460 g moruší
- 310 ml vody
- 1,5 g kyseliny citrónovej
- 15 g cukru
- 0,12 g živnej soli
- kvasinky
- druhé lisovanie: 160 ml vody
- cukrový roztok: 230 g cukru + 160 ml vody
Postup
- Zrelé umyté moruše podrvíme a sparíme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, cukor, živnú soľ a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes prelejeme do kvasnej nádoby, zaťažíme nepravým vekom, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme 2 dni nakvasiť.
- Po vylisovaní výlisky znovu zalejeme horúcou vodou a opäť lisujeme. Šťavy z oboch lisovaní po vychladnutí zlejeme dohromady.
- K muštu pridáme po častiach cukrový roztok a necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc, necháme odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na morušové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z moruší
INGREDIENCIE – recept na 6,5 litra vína
- 6 litrov šťavy z čiernej alebo bielej moruše
- 1,5 kg cukru
- 2,5 citróna
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Do vylisovanej šťavy pridajte citrónovú šťavu a cukor. Miešajte kým sa všetok cukor rozpustí.
- Do šťavy pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš.
- Víno nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť aspoň 6 mesiacov.
Tento recept na morušové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
vynikající recept