Oskorušové víno
Oskoruša je druh jarabiny, ktorej plody sa rovnako používali pre výrobu domáceho vína. Kvalita hotového vína nie je nijako zvláštna. Vhodná je ako prísada do zle sa čistiacich vín v pomere 1/10 váhy celkového množstva inej suroviny. Ak chceme pripraviť oskorušové víno, musíme použiť len zrelé, tvrdé, namrznuté plody ihneď po zbere (skladovaním mäknú). Pre prípravu vína môžeme tiež použiť rovnaké postupy ako pre jarabinové víno.
ZBER: 10 – 11 mesiac (október, november), po prvých mrazoch
Oskorušové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 330 g oskoruší
- 430 ml vody
- 1,1 g kyseliny citrónovej
- 0,17 g živnej soli
- kvasinky
- 50 g cukru
- cukrový roztok: 260 g cukru + 220 ml vody
Postup
- Umyté oskoruše podrvíme, sparíme vriacou vodou, prípadne veľmi krátko povaríme. Vmiešame kyselinu citrónovú, živnú soľ, cukor a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes ponecháme 1 – 2 dni zakvasiť v uzavretej nádobe a potom vylisujeme.
- Do muštu vlejeme roztok cukru vo vode, zamiešame a necháme vykvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Pretože sa víno rýchlo čistí, môžeme ho stáčať po dokvasení a krátkom odležaní hneď do fliaš.
Tento recept na oskorušové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.