Paštrnákové víno
Paštrnák sa v domácnostiach používa hlavne pre prípravu šalátov, príprava domáceho vína je len málo známa. Pritom sa nedajú prehliadnuť jeho výborné vlastnosti, ako je vysoký obsah vitamínov C a B a nerastných látok (napríklad vápnik), ktoré ostávajú v menšom množstve zachované aj v hotovom víne. Rovnako korenitosť zeleniny dodáva vínu charakteristickú chuť. Na prípravu vína používame len nevzädnutý, šťavnatý, čerstvo nazbieraný paštrnák, ktorého korene sú bielej farby. Paštrnákové víno môžeme prifarbiť šťavou z bobúľ čiernej bazy, alebo čiernych ríbezlí (približne hrsť bobuliek popučíme, povaríme a do muštu pred kvasením pridáme 2 lyžice šťavy). Víno je veľmi trvanlivé a najlepšie je, ak ho pripravíme vo februári – marci z paštrnáku, ktorý bol celú zimu v pôde.
Zeleninové vína vyrobené z koreňov ako paštrnák alebo zemiaky, majú často problém s čistením. To je spôsobené tým, že obsahujú škrob, ktorý sa varením (je potrebné na zničenie nežiaducich mikroorganizmov) dostane do vody. Jedným zo spôsobov ako prekonať tento problém je nechať kvasinky bez cukru počas prvej fázy kvasenia. To prinúti kvasinky premeniť škrob na cukor a po skončení kvasenia dostaneme čisté víno. Je to aj dôvod, prečo sa odporúča pridať cukor vo viacerých fázach.
Tento proces nie vždy spoľahlivo funguje. Záleží to od mnohých faktorov – druh kvasiniek, druh suroviny, teplota… Oveľa spoľahlivejší spôsob je použiť enzým – amylázu na rozklad škrobu. Škrob je nositeľom pevných látok zodpovedných za vznik zákalu v suspenzii. Po rozložení škrobu na cukor sa pevné látky usadzujú na dne.
ZBER: 9 – 12 mesiac (september, október, november, december)
Zoznam receptov
Paštrnákové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 600 g paštrnáku
- 400 ml vody
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- 1 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 240 g cukru + 400 ml vody
Postup
- Očistené, umyté korene paštrnáku pokrájame na plátky a potom na kocky, zalejeme vriacou vodou a povaríme približne 30 minút na miernom ohni.
- Zmes scedíme cez plachetku, do vychladnutej šťavy pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky.
- Na prifarbenie pridáme 2 lyžice šťavy z bobúľ čiernej bazy alebo čiernych ríbezlí. Nakoniec pridáme roztok cukru vo vode.
- Ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po skončení kvasenia víno stočíme, počkáme kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na paštrnákové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Paštrnákové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 1,8 kg paštrnáku
- 4,5 litra studenej prevarenej vody
- 1,3 kg cukru
- 1 citrón
- výluh z 0,2 kg hrozienok
- 1 čajová lyžička pektinázy (enzým)
- 1 tableta disiričitanu draselného
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Pripravte si výluh z hrozienok: zalejte hrozienka trochou horúcej vody a zotrite mazľavú hmotu z ich povrchu. Keď vychladnú nasekajte ich na drobné kúsky. Vložte do hrnca, zalejte vodou tak aby boli pod hladinou a povarte 5 minút na miernom ohni. Výluh sceďte cez jemnú hustú tkaninu a odložte na neskoršie použitie.
- Paštrnáky poriadne očistite, ale ponechajte kôru. Nakrájajte ho na tenké plátky a vložte do veľkého hrnca. Zalejte vodou a varte, kým zmäkne (približne 10 minút), nesmie sa však rozvariť na kašu. Keď dostatočne vychladne, zlejte vývar do čistej nádoby, odstráňte kúsky paštrnáku a vývar prelejte naspäť do hrnca.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru a výluh z hrozienok. Odstráňte zo zmesi všetky tuhé častice. Zmes varte 45 minút na miernom ohni, občas ju zamiešajte.
- Sceďte zmes do kvasnej nádoby a nechajte vychladnúť. Potom pridajte pektinázu (enzým), a podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nechajte zmes stáť na teplom mieste 24 hodín.
- Vmiešajte do zmesi živnú soľ a vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, stáčajte do fliaš.
- Skladujte v chlade a tme. Víno musí zrieť minimálne 6 mesiacov.
Tento recept na paštrnákové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Víno z paštrnáku
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 1,8 kg paštrnáku
- 4,5 litra vody
- 1,2 kg cukru
- 1 zrelý banán (voliteľné)
- 2 citróny – kôra a šťava
- 0,25 litra bieleho hroznového koncentrátu – pozri tu
- 1 čajová lyžička pektinázy (enzým)
- 1/2 čajovej lyžičky tanínu (alebo 0,3 litra čerstvého silného čierneho čaju)
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Paštrnák očistite a nakrájajte na drobné kúsky aj so šupkou. Pridajte vodu a varte až kým zmäkne, no nerozvarte ho (ak sa rozvarí, víno sa nikdy nevyčistí). Ak nemáte dostatočne veľké kuchynské vybavenie, varte paštrnák v polovičnom množstve vody, zvyšok vody pridajte po pridaní cukru.
- Sceďte cez jemnú tkaninu (napríklad cez 3 vrstvy záclony) do čistej kvasnej nádoby so širokým vekom. Pridajte cukor a miešajte až kým sa úplne rozpustí. Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom, nechajte vychladnúť, pridajte pektinázu (enzým) – podľa návodu na obale.
- Nechajte stáť 24 hodín v uzavretej nádobe, potom pridajte zvyšné prísady a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale). Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom a nechajte kvasiť 4 dni. Denne niekoľkokrát premiešajte. (Ak nemáte kvasnú nádobu so širokým vekom, nechajte nakvasiť v nádobe prikrytej tak, aby mohlo unikať malé množstvo CO2 – napríklad tesná prikrývka od hrnca).
- Potom vlejte mušt do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom. Nechajte vykvasiť.
- Po skončení kvasenia stočte víno z usadených kalov do čistej nádoby (najlepšie sklenený demižón) a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.
Paštrnákové víno je najlepšie robiť na jar, keď sú korene sladšie.
Tento recept na víno z paštrnáku pochádza z internetu (rok 2011): originálny recept.
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.