Šípkové víno
Zo šípkovej šťavy sa vyrába predovšetkým ovocné víno alebo ovocné sirupy. Šípky sa spracovávajú podľa niekoľkých spôsobov vylúhovania (macerácie). Zo sušených šípok získame víno hnedožltej až načervenalej farby, z čerstvých šípok víno svetložlté. Plody sa používajú celé, rozpolené, rozdrvené, sušené, s najrôznejším množstvom cukru a takmer vždy sa podarí získať dobré šípkové víno.
Šípky musia byť dobre vyzreté, zbierané čo najneskôr, najlepšie až po prvých mrazoch. Odstránenie stopiek a kalichov (okvetia) významne zlepší kvalitu hotového vína. Víno má vysoký obsah vitamínov, zvlášť vitamínu C a svojráznu, osviežujúcu chuť. Namiesto čerstvých šípok môžeme použiť aj šípky sušené. 1 kg sušených šípok zodpovedá 2,5 kg čerstvých šípok. Na kvasenie je praktické použiť kvasnú nádobu so širším hrdlom, aby čistenie nádoby a manipulácia s vínom bola ľahšia. Dobre pripravené a skladované dezertné šípkové víno pripomína ťažké južné révové vína.
ZBER: 10 – 11 mesiac (október, november), po prvých mrazoch
Zoznam receptov
- Šípkové víno 1 (r. 2001)
- Šípkové víno 2 (r. 2001)
- Šípkové dezertné víno (r. 2001)
- Víno z čerstvých šípok (r. 2003)
- Víno zo sušených šípok (r. 2003)
- Šípkové víno 3 (r. 2013)
Šípkové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 8 litrov vína
- 1 kg šípok
- 8 litrov vody
- 1 – 1,5 kg cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
- V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
- Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.
Postup
- Šípky umyjeme, podrvíme a zalejeme vriacou vodou. Necháme v nádobe 24 hodín stáť a občas premiešame.
- Cez sitko scedíme do kvasnej nádoby, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme 15 – 20 dní kvasiť.
- Keď kvasenie skončí stočíme a po vyčistení plníme do fliaš.
- Niekoľko týždňov necháme stáť na chladnom tmavom mieste.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Šípkové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 10 litrov vína
- 2 kg podrvených šípok
- 9 – 10 litrov vody
- 2,5 kg cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
- V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
- Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.
Postup
- Do 10 litrovej nádoby nasypeme šípky, pridáme cukor a dolejeme vodou. (Odporúčam pridávať cukrový roztok po častiach 3x, vždy po 4 dňoch).
- Vmiešame živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
- Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Šípkové dezertné víno
INGREDIENCIE – recept na 3 litre vína
- 1 kg šípok
- 2,5 litra vody
- 0,75 kg cukru
- 6 g kyseliny citrónovej
- 1 – 2 g živnej soli
- kvasinky
- dosladenie: 0,3 kg cukru
Všeobecný postup
- Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
- V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
- Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.
Postup
- Na 1 kg čerstvých šípok nalejeme roztok z 2,5 litra vody a 0,75 kg cukru.
- K roztoku pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek, 1 – 2 g živnej soli a 6 g kyseliny citrónovej.
- Po stočení z kvasníc pridáme k vínu ešte 0,3 kg cukru.
POZNÁMKA: Šípky, ktoré zostanú v kvasnej nádobe môžeme použiť znova: nalejeme na nich cukrový roztok ako v prvom prípade spolu so zákvasom čistej kultúry kvasiniek a ostatnými zložkami. Zmes necháme kvasiť pri teplote 20°C a dokvášať pri teplote 15°C. Týmto spôsobom získame šípkové dezertné víno rovnakej akosti ako z prvého kvasenia.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z čerstvých šípok
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 200 g čerstvých zrelých šípok
- 40 g cukru
- 600 ml vody
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody
Postup
- Šípky zbavíme stopiek, zbytkov kalichov (okvetia) a pokrájame.
- Posypeme cukrom a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a po častiach cukrový roztok.
- Nie je účelné zmes cediť alebo lisovať, naopak sa doporučuje ponechať šípky po celú dobu kvasenia v mušte.
- Po skončení kvasenia (keď väčšina šípok klesne na dno a prestanú unikať bublinky CO2) víno stočíme.
- Necháme odležať a keď sa vyčistí a kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo sušených šípok
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 80 g sušených šípok
- 40 g cukru
- 600 ml vody
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody
Postup
- Šípky posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou a pridáme živnú soľ.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, 1/3 z celkového množstva cukrového roztoku a mušt necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Vždy po 5 dňoch pridáme ďalšiu tretinu cukrového roztoku, mušt vždy riadne zamiešame a čo najskôr nádobu uzavrieme.
- Po skončení kvasenia víno asi 2x pretočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Šípkové víno 3
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 1 kg namrznutých šípok
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- šťava z 1 citrónu
- šťava z 1 pomaranča
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Nasekajte čerstvo nazbierané šípky (ktoré prešli prvým mrazom), vložte drť do nádoby a zalejte 4 litrami vriacej vody. Dlho miešajte drevenou vareškou. Nechajte lúhovať 3 dni a denne niekoľkokrát premiešajte.
- Sceďte zmes cez viacvrstvovú jemnú tkaninu. Vytvorte sirup zmiešaním cukru s citrónovou a pomarančovou šťavou a zbytkom vody a pridajte ho do šípkového výluhu. Prelejte zmes do kvasnej nádoby.
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nasaďte kvasný uzáver a nechajte víno kvasiť. Po skončení kvasného procesu šípky klesnú ku dnu a víno sa prirodzene vyčistí.
- Stočte víno do čistej nádoby, uložte na chladnom tmavom mieste a pred stáčaním do fliaš nechajte 3 mesiace dozrieť.
Víno vo fľašiach musí zrieť aspoň 2 roky, mladšie sa prakticky nedá piť.
Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.