Šípkové víno

Zo šípkovej šťavy sa vyrába predovšetkým ovocné víno alebo ovocné sirupy. Šípky sa spracovávajú podľa  niekoľkých spôsobov vylúhovania (macerácie). Zo sušených šípok získame víno hnedožltej až načervenalej farby, z čerstvých šípok víno svetložlté. Plody sa používajú celé, rozpolené, rozdrvené, sušené, s najrôznejším množstvom cukru a takmer vždy sa podarí získať dobré šípkové víno.

Šípky musia byť dobre vyzreté, zbierané čo najneskôr, najlepšie až po prvých mrazoch. Odstránenie stopiek a kalichov (okvetia) významne zlepší kvalitu hotového vína. Víno má vysoký obsah vitamínov, zvlášť vitamínu C a svojráznu, osviežujúcu chuť. Namiesto čerstvých šípok môžeme použiť aj šípky sušené. 1 kg sušených šípok zodpovedá 2,5 kg čerstvých šípok. Na kvasenie je praktické použiť kvasnú nádobu so širším hrdlom, aby čistenie nádoby a manipulácia s vínom bola ľahšia. Dobre pripravené a skladované dezertné šípkové víno pripomína ťažké južné révové vína.

ZBER: 10 – 11 mesiac (október, november), po prvých mrazoch


Zoznam receptov


Šípkové víno 1

INGREDIENCIE – recept na 8 litrov vína

  • 1 kg šípok
  • 8 litrov vody
  • 1 – 1,5 kg cukru
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
  • V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
  • Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.

Postup

  • Šípky umyjeme, podrvíme a zalejeme vriacou vodou. Necháme v nádobe 24 hodín stáť a občas premiešame.
  • Cez sitko scedíme do kvasnej nádoby, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme 15 – 20 dní kvasiť.
  • Keď kvasenie skončí stočíme a po vyčistení plníme do fliaš.
  • Niekoľko týždňov necháme stáť na chladnom tmavom mieste.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Šípkové víno 2

INGREDIENCIE – recept na 10 litrov vína

  • 2 kg podrvených šípok
  • 9 – 10 litrov vody
  • 2,5 kg cukru
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
  • V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
  • Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.

Postup

  • Do 10 litrovej nádoby nasypeme šípky, pridáme cukor a dolejeme vodou. (Odporúčam pridávať cukrový roztok po častiach 3x, vždy po 4 dňoch).
  • Vmiešame živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť.
  • Po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
  • Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Šípkové dezertné víno

INGREDIENCIE – recept na 3 litre vína

  • 1 kg šípok
  • 2,5 litra vody
  • 0,75 kg cukru
  • 6 g kyseliny citrónovej
  • 1 – 2 g živnej soli
  • kvasinky
  • dosladenie: 0,3 kg cukru

Všeobecný postup

  • Šípky zalejeme horúcim roztokom cukru. Po ochladnutí pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme rozkvasiť pri teplote 20°C.
  • V priebehu kvasenia klesajú šípky postupne ku dnu. Keď všetky šípky klesnú na dno a kvasenie viditeľne ustáva, tekutý podiel ihneď hadičkou stočíme a oddelíme ho od usadených šípok a kalu.
  • Víno stočíme až po zátku do čistého demižónu alebo inej nádoby. Takto ošetrené víno môžeme nechať niekoľko mesiacov ležať pri nižšej teplote a z prípadných usadenín ho stočiť priamo do fliaš.

Postup

POZNÁMKA: Šípky, ktoré zostanú v kvasnej nádobe môžeme použiť znova: nalejeme na nich cukrový roztok ako v prvom prípade spolu so zákvasom čistej kultúry kvasiniek a ostatnými zložkami. Zmes necháme kvasiť pri teplote 20°C a dokvášať pri teplote 15°C. Týmto spôsobom získame šípkové dezertné víno rovnakej akosti ako z prvého kvasenia.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Víno z čerstvých šípok

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 200 g čerstvých zrelých šípok
  • 40 g cukru
  • 600 ml vody
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody

Postup

  • Šípky zbavíme stopiek, zbytkov kalichov (okvetia) a pokrájame.
  • Posypeme cukrom a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a po častiach cukrový roztok.
  • Nie je účelné zmes cediť alebo lisovať, naopak sa doporučuje ponechať šípky po celú dobu kvasenia v mušte.
  • Po skončení kvasenia (keď väčšina šípok klesne na dno a prestanú unikať bublinky CO2) víno stočíme.
  • Necháme odležať a keď sa vyčistí a kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno zo sušených šípok

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 80 g sušených šípok
  • 40 g cukru
  • 600 ml vody
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody

Postup

  • Šípky posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou a pridáme živnú soľ.
  • Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, 1/3 z celkového množstva cukrového roztoku a mušt necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Vždy po 5 dňoch pridáme ďalšiu tretinu cukrového roztoku, mušt vždy riadne zamiešame a čo najskôr nádobu uzavrieme.
  • Po skončení kvasenia víno asi 2x pretočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Šípkové víno 3

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 1 kg namrznutých šípok
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • šťava z 1 citrónu
  • šťava z 1 pomaranča
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Nasekajte čerstvo nazbierané šípky (ktoré prešli prvým mrazom), vložte drť do nádoby a zalejte 4 litrami vriacej vody. Dlho miešajte drevenou vareškou. Nechajte lúhovať 3 dni a denne niekoľkokrát premiešajte.
  • Sceďte zmes cez viacvrstvovú jemnú tkaninu. Vytvorte sirup zmiešaním cukru s citrónovou a pomarančovou šťavou a zbytkom vody a pridajte ho do šípkového výluhu. Prelejte zmes do kvasnej nádoby.
  • Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Nasaďte kvasný uzáver a nechajte víno kvasiť. Po skončení kvasného procesu šípky klesnú ku dnu a víno sa prirodzene vyčistí.
  • Stočte víno do čistej nádoby, uložte na chladnom tmavom mieste a pred stáčaním do fliaš nechajte 3 mesiace dozrieť.

Víno vo fľašiach musí zrieť aspoň 2 roky, mladšie sa prakticky nedá piť.

Tento recept na šípkové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 2 Priemer: 3]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!