Víno z bielych ríbezlí

Biele ríbezle sa kedysi pre farbu šťavy a obsah vitamínov nazývali aj citrónom severu. Sú oveľa korenistejšie a chutnejšie ako červené ríbezle a obsahujú menej kyselín. Preto nie je účelné šťavu príliš riediť. Podobne ako sa domáce víno z červených ríbezlí vyrovná vínu hroznovému, z bielych ríbezlí sa dá pripraviť víno takmer k nerozoznaniu od bieleho hroznového vína s jemnou chuťou a zlatou iskrou. Ďalšie postupy sú rovnaké ako pri červených ríbezliach.

ZBER: 6 – 8 mesiac (jún, júl, august), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Stolové víno z bielych ríbezlí

INGREDIENCIE – recept na 22 litrov vína

  • 10 litrov šťavy z bielych ríbezlí
  • 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 3,8 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme a drť buď ihneď vylisujeme, alebo necháme 1 deň odležať (pre zvýšenie výlisnosti). Prvý spôsob je síce menej výťažný, ale akosť vyrobeného vína je podstatne lepšia.
  • Ak je šťava kalná, necháme ju sedimentovať (samovoľne usadiť kal na dne) a až potom odkalenú šťavu upravujeme pre kvasenie.
  • Ak robíme víno vo väčšom množstve, môžeme šťavu lisovať aj so stopkami, je to pracovne výhodnejšie.
  • Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou.
  • Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu.

Postup

  • K 10 litrom šťavy z bielych ríbezlí pridáme 10 litrov vody a 3,8 kg cukru (odporúča sa cukrový roztok pridať po tretinách).
  • Šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C. Aby sme kvasenie urýchlili a vínu pridali na akosti, pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
  • Po búrlivom kvasení víno stočíme z kvasníc a necháme dokvasiť v inej nádobe, ktorú naplníme až po okraj.
  • Po dokvasení stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na stolové víno z bielych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).


Dezertné víno z bielych ríbezlí

INGREDIENCIE – recept na 23 litrov vína

  • 10 litrov šťavy z bielych ríbezlí
  • 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 4,7 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky
  • dosladenie: 1,8 kg cukru

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme a drť buď ihneď vylisujeme, alebo necháme 1 deň odležať (pre zvýšenie výlisnosti). Prvý spôsob je síce menej výťažný, ale akosť vyrobeného vína je podstatne lepšia.
  • Ak je šťava kalná, necháme ju sedimentovať (samovoľne usadiť kal na dne) a až potom odkalenú šťavu upravujeme pre kvasenie.
  • Ak robíme víno vo väčšom množstve, môžeme šťavu lisovať aj so stopkami, je to pracovne výhodnejšie.
  • Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou.
  • Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu.

Postup

  • K 10 litrom vylisovanej a vyčistenej šťavy pridáme 10 litrov vody, 4,7 kg cukru, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Aby sme búrlivé kvasenie čo najviac urýchlili, kvasíme šťavu pri teplote 20°C.
  • Po búrlivom kvasení víno ponecháme, pokiaľ je to možné, na kvasinkách až kým úplne dokvasí.
  • Po stočení z kalov pridáme k vínu 1,8 kg cukru a víno premiešame kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Necháme odležať a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.

Tento recept na dezertné víno z bielych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).


Biele ríbezľové víno 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 800 ml šťavy z bielych ríbezlí
  • 320 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme, popučíme a ponecháme v uzavretej nádobe v teplej miestnosti približne 3 dni nakvasiť.
  • Drť potom vylisujeme. Osvedčilo sa aj naparenie drte s prihliadnutím na vysoký obsah kyselín.

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na biele ríbezľové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Biele ríbezľové víno 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 600 g bielych ríbezlí
  • 300 ml vody
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 160 g cukru + 200 ml vody

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme, popučíme a ponecháme v uzavretej nádobe v teplej miestnosti približne 3 dni nakvasiť.
  • Drť potom vylisujeme. Osvedčilo sa aj naparenie drte s prihliadnutím na vysoký obsah kyselín.

Postup

Tento recept na biele ríbezľové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!