Víno z bielych ríbezlí
Biele ríbezle sa kedysi pre farbu šťavy a obsah vitamínov nazývali aj citrónom severu. Sú oveľa korenistejšie a chutnejšie ako červené ríbezle a obsahujú menej kyselín. Preto nie je účelné šťavu príliš riediť. Podobne ako sa domáce víno z červených ríbezlí vyrovná vínu hroznovému, z bielych ríbezlí sa dá pripraviť víno takmer k nerozoznaniu od bieleho hroznového vína s jemnou chuťou a zlatou iskrou. Ďalšie postupy sú rovnaké ako pri červených ríbezliach.
ZBER: 6 – 8 mesiac (jún, júl, august), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Stolové víno z bielych ríbezlí (r. 2001)
- Dezertné víno z bielych ríbezlí (r. 2001)
- Biele ríbezľové víno 1 (r. 2003)
- Biele ríbezľové víno 2 (r. 2003)
Stolové víno z bielych ríbezlí
INGREDIENCIE – recept na 22 litrov vína
- 10 litrov šťavy z bielych ríbezlí
- 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 3,8 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Bobule odstopkujeme a drť buď ihneď vylisujeme, alebo necháme 1 deň odležať (pre zvýšenie výlisnosti). Prvý spôsob je síce menej výťažný, ale akosť vyrobeného vína je podstatne lepšia.
- Ak je šťava kalná, necháme ju sedimentovať (samovoľne usadiť kal na dne) a až potom odkalenú šťavu upravujeme pre kvasenie.
- Ak robíme víno vo väčšom množstve, môžeme šťavu lisovať aj so stopkami, je to pracovne výhodnejšie.
- Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou.
- Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu.
Postup
- K 10 litrom šťavy z bielych ríbezlí pridáme 10 litrov vody a 3,8 kg cukru (odporúča sa cukrový roztok pridať po tretinách).
- Šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C. Aby sme kvasenie urýchlili a vínu pridali na akosti, pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Po búrlivom kvasení víno stočíme z kvasníc a necháme dokvasiť v inej nádobe, ktorú naplníme až po okraj.
- Po dokvasení stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na stolové víno z bielych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).
Dezertné víno z bielych ríbezlí
INGREDIENCIE – recept na 23 litrov vína
- 10 litrov šťavy z bielych ríbezlí
- 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 4,7 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,8 kg cukru
Všeobecný postup
- Bobule odstopkujeme a drť buď ihneď vylisujeme, alebo necháme 1 deň odležať (pre zvýšenie výlisnosti). Prvý spôsob je síce menej výťažný, ale akosť vyrobeného vína je podstatne lepšia.
- Ak je šťava kalná, necháme ju sedimentovať (samovoľne usadiť kal na dne) a až potom odkalenú šťavu upravujeme pre kvasenie.
- Ak robíme víno vo väčšom množstve, môžeme šťavu lisovať aj so stopkami, je to pracovne výhodnejšie.
- Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou.
- Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu.
Postup
- K 10 litrom vylisovanej a vyčistenej šťavy pridáme 10 litrov vody, 4,7 kg cukru, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Aby sme búrlivé kvasenie čo najviac urýchlili, kvasíme šťavu pri teplote 20°C.
- Po búrlivom kvasení víno ponecháme, pokiaľ je to možné, na kvasinkách až kým úplne dokvasí.
- Po stočení z kalov pridáme k vínu 1,8 kg cukru a víno premiešame kým sa cukor úplne rozpustí.
- Necháme odležať a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Tento recept na dezertné víno z bielych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).
Biele ríbezľové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 800 ml šťavy z bielych ríbezlí
- 320 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Všeobecný postup
- Bobule odstopkujeme, popučíme a ponecháme v uzavretej nádobe v teplej miestnosti približne 3 dni nakvasiť.
- Drť potom vylisujeme. Osvedčilo sa aj naparenie drte s prihliadnutím na vysoký obsah kyselín.
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na biele ríbezľové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Biele ríbezľové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 600 g bielych ríbezlí
- 300 ml vody
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 160 g cukru + 200 ml vody
Všeobecný postup
- Bobule odstopkujeme, popučíme a ponecháme v uzavretej nádobe v teplej miestnosti približne 3 dni nakvasiť.
- Drť potom vylisujeme. Osvedčilo sa aj naparenie drte s prihliadnutím na vysoký obsah kyselín.
Postup
- Ríbezle odstopkujeme, zalejeme vodou, pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
- Zmes necháme 1 deň nakvasiť v uzavretej nádobe, následne vylisujeme a potom pridáme cukrový roztok (po tretinách).
- Po dokvasení stočíme z kvasníc a po niekoľkodňovom odležaní keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Tento recept na biele ríbezľové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.