Víno z lesných jahôd

Jahody lesné a mesačné nie sú vhodnou surovinou k výrobe vína. Lesné jahody sa musia starostlivo vytriediť od nahnitých, pretože inak sa víno rýchlo kazí (hnednutie, slizovatenie). Plody sa pred spracovaním nemajú umývať (inak víno stráca vôňu). Vykvasené víno z lesných jahôd sa stáča bezprostredne po vykvasení a po usadení kalov sa plní do fliaš.

Lepšie víno dostaneme, ak k lesným jahodám pridáme jahody záhradné a to v pomere 1 : 1. Víno dostane jemnú vôňu a slabo pikantnú chuť. Musíme odstrániť všetky kalichy, inak víno dostane trávnatú príchuť. Jahodové víno sa nemá príliš dlho skladovať, pretože pomerne rýchlo stráca arómu a starne.

ZBER: 7 – 8 mesiac (júl, august)


Zoznam receptov


Víno z lesných jahôd 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 2,5 litra jahôd
  • na 5 kg jahôd 1 kg cukru
  • 2 litre vody
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Popučené jahody premiešame s kryštálovým cukrom (na 1 kg jahôd asi 0,2 kg cukru).
  • Zalejeme vodou s rozpustenou kyselinou citrónovou, živnou soľou a vzklíčenými kvasinkami.
  • Necháme týždeň nakvasiť, potom vylisujeme, pridáme cukrový roztok z predpísaného množstva vody a cukru a necháme dokvasiť (odporúčam pridať cukrový roztok na 2-3x po častiach).
  • Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc, necháme vyčistiť a hneď plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: SHERRY, TOKAJSKÉ, PORTSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Víno z lesných jahôd 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 5 litrov vína.

  • 4 kg jahôd
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 1 liter vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Popučené lesné jahody so živnou soľou sa posypú cukrom a sparia vriacou vodou.
  • Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky, zmes sa preleje do čistej nádoby a nechá sa 1 deň stáť.
  • Na druhý deň sa vylisuje a pridá sa cukrový roztok z predpísaného množstva vody a cukru po častiach.
  • Použité kvasinky: SHERRY, MADEIRA (postačia univerzálne).

Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Jahodové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 800 g lesných jahôd
  • 20 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • 200 ml vody
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 200 ml vody

Postup

  • Jahody spolu so živnou soľou a cukrom sparíme horúcou vodou.
  • Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky, zmes prelejeme do kvasnej nádoby uzavretej kvasným uzáverom a necháme 1 deň stáť.
  • Na druhý deň zmes vylisujeme a pridáme po častiach cukrový roztok.
  • Po skončení kvasenia ihneď stočíme a plníme do fliaš.

Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!