Bazové víno z plodov bazy
Bazové plody majú mnoho vlastností hrozna, vďaka ktorým sa skvele hodia na výrobu vína. Často sa pridávali do komerčných vín na zvýraznenie farby a tanínu. Hlavný rozdiel medzi bazou a hroznom je, že bazové víno vyžaduje pridanie cukru (obsah cukru v baze je okolo 7%).
Zobraz viac
Používame iba dozreté plody, ktoré sú tmavofialové až čierne. Niektoré môžu byť aj vysušené, nie však zelené! Všetky bobule zbavíme stopiek, zaparíme a povaríme, inak dostane hotové víno nepríjemnú „trávovú“ príchuť.
Bazové bobule musia prejsť varom! Obsahujú totiž jedovatú látku sambunigrín (nachádza sa hlavne v zelených plodoch a zelených častiach rastliny). Krátkym povarením sa táto jedovatá látka znehodnotí.
Baza obsahuje niektoré kyseliny, ktoré vyvažujú chuť hotového vína. Má pomerne vysoký obsah kyseliny citrónovej a jablčnej. Na harmonizáciu chuti je však stále potrebné pridať malé množstvo kyseliny citrónovej.
Víno aj po vyčistení zanecháva časom usadeninu, ktorá však nie je na závadu. Môže vám však poriadne „zašpiniť“ demižón. Preto okamžite po stočení poriadne umyte a vyčistite kvasnú nádobu. Sušená baza túto usadeninu nezanecháva.
Niekedy baza uvoľňuje počas kvasenia zelenkastú lepkavú látku. Tá sa lepí na steny demižónu a nedá sa klasicky vyčistiť. Polejte ju rastlinným olejom a po opláchnutí zmyte tekutým mydlom.
Šťava z plodov bazy dodáva nápojom zvláštnu, charakteristickú chuť. Býva považovaná skôr za liečebný nápoj. Pre sýte červené farbivo používame šťavu alebo hotové bazové víno na prifarbovanie farebne nevýrazných vín.
Chuť vína sa v priebehu času značne mení. Keď použijete málo bobúľ, víno bude nevýrazné. Na druhej strane pri väčšom množstvo bobúľ môžu prevážiť triesloviny a iné chuťové zložky. Medzi týmito extrémami je víno excelentnej chuti.
Mušt z bazových plodov veľmi dobre kvasí, preto je vhodný aj pre začiatočníkov. Pripravíte si bohaté, aromatické víno s komplexným telom. Môžete ho skúsiť skombinovať s černicami, či dochutiť dubovými kockami.
ZLOŽENIE PLODOV BAZY
Zloženie plodov bazy je veľmi komplexné. Obsahujú 7,5 % cukrov, najviac sacharózu, glukózu a fruktózu. Okrem najviac zastúpenej kyseliny citrónovej obsahujú aj kyselinu jalbčnú, šikimovú a fumarovú.
Ďalej obsahuje 3 % trieslovín (tanín), najmenej 3 flavonoidové glykozidy a niekoľko antokyanových glykozidov. V plodoch bolo identifikovaných až 34 aromatických zlúčenín.
Bobule sú bohaté na vitamín C. Obsahujú veľa antokyánov = antioxidanty. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov B1, B2 a B6. Obsahujú protizápalové látky, ursolové a oleanolové kyseliny.
Zoznam receptov
- Stolové víno z plodov bazy (r. 2001)
- Dezertné víno z plodov bazy (r. 2001)
- Bazové víno s ríbezľovou alebo višňovou šťavou (r. 2003)
- Bazové víno z plodov bazy (r. 2003)
- Bazové víno zo sušených plodov bazy (r. 2003)
- Víno z bazových bobúľ 1 (r. 2007)
- Víno z bazových bobúľ 2 (internet)
Stolové víno z plodov bazy
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 16,5 litrov vína.
- 10 litrov šťavy z bobúľ bazy
- 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 2,7 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Zrelé bobule bazy čiernej odstopkujeme a zmiešame s menším množstvom vody.
(TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami). - Zmes krátko povaríme, aby sme uľahčili lisovanie.
- Drť potom necháme 12 hodín odležať a následne ju vylisujeme.
Postup
- Bazovú šťavu zriedime s vodou litrov a pridáme cukor kg. Cukor úplne rozpustíme.
- K takto upravenej šťave pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek, živnú soľ a necháme kvasiť.
- Po búrlivom kvasení buď víno ihneď stočíme z kvasníc, alebo demižón doplníme až po hrdlo a necháme na kvasinkách kratšiu dobu dokvasiť.
(POZNÁMKA: pozri kapitolu stáčanie vína).
Tento recept na stolové víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2001).
Dezertné víno z plodov bazy
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 17,5 litrov vína.
- 10 litrov šťavy z bobúľ bazy
- 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 3,3 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,3 kg cukru
Všeobecný postup
- Zrelé bobule bazy čiernej odstopkujeme a zmiešame s menším množstvom vody.
(TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami). - Zmes krátko povaríme, aby sme uľahčili lisovanie.
- Drť potom necháme 12 hodín odležať a následne ju vylisujeme.
Postup
- K bazovej vyčírenej šťave pridáme roztok vody litrov a cukru kg.
- Do takto upravenej šťavy pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Šťavu necháme pri vyššej teplote rýchlo rozkvasiť.
- Po búrlivom kvasení doplníme demižón vodou až po hrdlo, alebo stočíme do menšej nádoby a necháme dokvasiť.
- Po stočení vína z kalov pridáme cukor na dosladenie kg (úplne rozpustíme).
(POZNÁMKA: pozri kapitolu stáčanie vína).
Tento recept na dezertné víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2001).
Bazové víno z plodov bazy s ríbezľovou či višňovou šťavou
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 220 ml bazovej šťavy
- 220 ml ríbezľovej či višňovej šťavy
- 450 ml vody
- 180 – 360 g cukru
- 0,17 g živnej soli
- kvasinky
Všeobecný postup
- Dozreté bobule opláchneme a odstopkujeme.
(TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami). - Podrvíme klasickým mlynčekom na mäso, potom zlejeme cez sitko so záclonou šťavu a zvyšok vylisujeme.
- Výhodné je v tomto prípade použiť enzýmy. Po pektolyzácii (pridaní enzýmov) sa dosahuje výťažnosť šťavy až 76%.
- V malých množstvách bobule buď podrvíme a lisujeme za tepla, alebo celé odstopkované bobule vylúhujeme nad parou.
- Mušt z plodov bazy kvasí ľahko. Najvhodnejšou kombináciou je 1 diel bazového muštu a 4 dielov muštu z červených ríbezlí. Dobrá je aj kombinácia 1 dielu bazového muštu a 4 dielov jablčného muštu.
Postup
- Bazovú šťavu a ríbezľovú alebo višňovú šťavu litrov zmiešame s vodou litrov, vmiešame cukor kg, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
- Hneď ako kvasenie skončí, necháme v kľude postáť, kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
(POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).
Tento recept na bazové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Bazové víno z plodov bazy
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 540 g odstopkovaných bobúľ
- 20 g cukru
- 360 ml vody
- 0,15 g živnej soli
- 0,9 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 180 g cukru + 180 ml vody
Všeobecný postup
- Dozreté bobule opláchneme a odstopkujeme.
(TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami). - Podrvíme klasickým mlynčekom na mäso, potom zlejeme cez sitko so záclonou šťavu a zvyšok vylisujeme. Výhodné je v tomto prípade požiť enzýmy. Po pektolyzácii (pridaní enzýmov) sa dosahuje výťažnosť šťavy až 76%.
- V malých množstvách bobule buď podrvíme a lisujeme za tepla, alebo celé odstopkované bobule vylúhujeme nad parou.
- Mušt z plodov bazy kvasí ľahko. Najvhodnejšou kombináciou je 1 diel bazového muštu a 4 diely muštu z červených ríbezlí. Dobrá je aj kombinácia 1 dielu bazového muštu a 4 diely jablčného muštu.
Postup
- Umyté bobule zbavené lístkov a stopiek popučíme, posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g, živnú soľ a sparíme vriacou vodou l.
- Zmes na miernom ohni, alebo vo vodnom kúpeli povaríme 15-30 minút za stáleho miešania.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky, premiešame a ponecháme v uzavretej nádobe zakvasiť 1 deň.
- Potom zmes vylisujeme, do muštu pridáme cukrový roztok ( ) a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť.
- Po stočení z kvasníc plníme do fliaš.
(POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).
Tento recept na bazové víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2003).
Bazové víno zo sušených plodov bazy
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 80 g sušených bobúľ
- 610 ml vody
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 300 g cukru + 210 ml vody + 6 g kyseliny citrónovej
Postup
- Sušené bobule kg sparíme vriacou vodou litrov a povaríme 30 minút na miernom ohni za stáleho miešania.
- Ešte teplú zmes precedíme (nepučíme) a v šťave rozpustíme živnú soľ. Po vychladnutí pridáme 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru a litrov vody), kyselinu citrónovú g a nakoniec vzklíčené kvasinky. Mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom nakvasiť.
- Za niekoľko dní pridáme druhú tretinu cukrového roztoku a za 10 dní poslednú časť.
- Po pridaní cukrového roztoku mušt vždy premiešame a nádobu ihneď uzavrieme kvasným uzáverom.
- S poslednou dávkou cukrového roztoku doplníme mušt prevarenou vodou až po hrdlo.
- Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc a plníme do fliaš.
(POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).
Tento recept na bazové víno zo sušených plodov bazy pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z bazových bobúľ 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína.
- 6 litrov šťavy z bobúľ bazy
- 1,5 kg cukru
- šťava z 2,5 citróna
- živná soľ a kvasinky
Postup
- Do šťavy z plodov čiernej bazy dolejte šťavu z citrónu ks ( = ČL kyseliny citrónovej ) a pridajte cukor kg. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne rozpustí.
- Do takto získanej zmesi dodajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa víno vyčistí, naplňte ho do fliaš a odneste na chladnejšie miesto odležať. Víno sa odporúča piť najskôr po polročnom odležaní.
Tento recept na víno z bazových bobúľ pochádza z knihy (rok 2007).
Víno z bazových bobúľ 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 1,35 kg umytých bobúľ bazy bez stopiek
- 3 litre vody
- 0,9 kg cukru
- 1 podrvená tableta disiričitanu draselného
- 0,3 litra hroznového koncentrátu
- 2 čajové lyžičky pektinázy (enzým)
- živná soľ a kvasinky
Postup
- Bobule dôkladne, no opatrne umyte a odstráňte poškodené a plesnivé plody. Vložte bobule do nádoby a zalejte litrami vriacej vody. Nádobu uzavrite a počkajte kým zmes vychladne.
- VOLITEĽNÉ: pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného na 5 litrov muštu (zničí všetky mikroorganizmy).
- Nechajte stáť 24 hodín, potom ovocie popučte. Pridajte hroznový koncentrát litrov, cukor kg a prevarenú vychladnutú vodu litrov. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Pridajte kyselinu citrónovú, pektinázu (enzým) ( ČL, alebo podľa návodu na obale), potom živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale).
- Nádobu uzavrite vekom s kvasným uzáverom (alebo prikryte čo najtesnejšie) a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 dní. Denne zmes niekoľkokrát premiešajte.
- Potom sceďte šťavu cez 3-4 vrstvy jemnej tkaniny (napríklad záclona) a zvyšnú drť vylisujte tak, aby ste vytlačili čo najviac šťavy. Sceďte a lisujte čo najrýchlejšie, aby bol mušt čo najkratšie v styku so vzduchom.
- Po skončení kvasenia stočte do čistého demižóna až po hrdlo (ak máte málo vína, dolejte demižón až po hrdlo malým množstvom prevarenej vychladnutej vody). Uložte na chladnom tmavom mieste a keď sa víno vyčistí, stočte do fliaš.
- Nechajte víno dozrieť v chlade a tme najmenej 6 týždňov. Najlepšie chutí po 6-12 mesiacoch.
Tento recept na víno z bazových bobúľ pochádza z internetu.
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.