Bazové víno z plodov bazy

Doba zberu

Šťava z plodov bazy dodáva nápojom zvláštnu, charakteristickú chuť. Býva považovaná skôr za liečebný nápoj. Pre sýte červené farbivo sa šťava alebo hotové bazové víno používa na prifarbovanie farebne nevýrazných vín.

Používame iba dozreté plody, ktoré sú tmavofialové až čierne. Je potrebné dbať na to, aby sme použili len bobule zbavené stopiek, sparené a povarené, inak dostane hotové víno nepríjemnú “trávovú” príchuť. Plody bazy obsahujú triesloviny, organické kyseliny, cukry, pektíny, éterický olej a vitamíny C a B.


Zoznam receptov


Stolové víno z plodov bazy

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 16,5 litrov vína.

  • 10 litrov šťavy z bobúľ bazy
  • 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 2,7 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Zrelé bobule bazy čiernej odstopkujeme a zmiešame s menším množstvom vody.
    (TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami).
  • Zmes krátko povaríme, aby sme uľahčili lisovanie.
  • Drť potom necháme 12 hodín odležať a následne ju vylisujeme.

Postup

  • Bazovú šťavu zriedime s vodou litrov a pridáme cukor kg. Cukor úplne rozpustíme.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte len litrov vody z predpísaného množstva a pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( litrov vody + kg cukru), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • K takto upravenej šťave pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek, živnú soľ a necháme kvasiť.
  • Po búrlivom kvasení buď víno ihneď stočíme z kvasníc, alebo demižón doplníme až po hrdlo a necháme na kvasinkách kratšiu dobu dokvasiť.
    (POZNÁMKA: pozri kapitolu stáčanie vína).

Tento recept na stolové víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2001).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 5 Priemer: 3.8]

Dezertné víno z plodov bazy

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 17,5 litrov vína.

  • 10 litrov šťavy z bobúľ bazy
  • 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 3,3 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky
  • dosladenie: 1,3 kg cukru

Všeobecný postup

  • Zrelé bobule bazy čiernej odstopkujeme a zmiešame s menším množstvom vody.
    (TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami).
  • Zmes krátko povaríme, aby sme uľahčili lisovanie.
  • Drť potom necháme 12 hodín odležať a následne ju vylisujeme.

Postup

  • K bazovej vyčírenej šťave pridáme roztok vody litrov a cukru kg.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte len litrov vody z predpísaného množstva a pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( litrov vody + kg cukru), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Do takto upravenej šťavy pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Šťavu necháme pri vyššej teplote rýchlo rozkvasiť.
  • Po búrlivom kvasení doplníme demižón vodou až po hrdlo, alebo stočíme do menšej nádoby a necháme dokvasiť.
  • Po stočení vína z kalov pridáme cukor na dosladenie kg (úplne rozpustíme).
    (POZNÁMKA: pozri kapitolu stáčanie vína).

Tento recept na dezertné víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2001).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 7 Priemer: 3.7]

Bazové víno z plodov bazy s ríbezľovou či višňovou šťavou

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 220 ml bazovej šťavy
  • 220 ml ríbezľovej či višňovej šťavy
  • 450 ml vody
  • 180 – 360 g cukru
  • 0,17 g živnej soli
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Dozreté bobule opláchneme a odstopkujeme.
    (TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami).
  • Podrvíme klasickým mlynčekom na mäso, potom zlejeme cez sitko so záclonou šťavu a zvyšok vylisujeme.
  • Výhodné je v tomto prípade použiť enzýmy. Po pektolyzácii (pridaní enzýmov) sa dosahuje výťažnosť šťavy až 76%.
  • V malých množstvách bobule buď podrvíme a lisujeme za tepla, alebo celé odstopkované bobule vylúhujeme nad parou.
  • Mušt z plodov bazy kvasí ľahko. Najvhodnejšou kombináciou je 1 diel bazového muštu a 4 dielov muštu z červených ríbezlí. Dobrá je aj kombinácia 1 dielu bazového muštu a 4 dielov jablčného muštu.

Postup

  • Bazovú šťavu a ríbezľovú alebo višňovú šťavu litrov zmiešame s vodou litrov, vmiešame cukor kg, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte len litrov vody z predpísaného množstva a pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( litrov vody + kg cukru), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Hneď ako kvasenie skončí, necháme v kľude postáť, kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
    (POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).

Tento recept na bazové víno pochádza z knihy (rok 2003).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 3 Priemer: 5]

Bazové víno z plodov bazy

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 540 g odstopkovaných bobúľ
  • 20 g cukru
  • 360 ml vody
  • 0,15 g živnej soli
  • 0,9 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 180 g cukru + 180 ml vody

Všeobecný postup

  • Dozreté bobule opláchneme a odstopkujeme.
    (TIP: skúste odstopkovať hrebeňom s veľkými medzerami).
  • Podrvíme klasickým mlynčekom na mäso, potom zlejeme cez sitko so záclonou šťavu a zvyšok vylisujeme. Výhodné je v tomto prípade požiť enzýmy. Po pektolyzácii (pridaní enzýmov) sa dosahuje výťažnosť šťavy až 76%.
  • V malých množstvách bobule buď podrvíme a lisujeme za tepla, alebo celé odstopkované bobule vylúhujeme nad parou.
  • Mušt z plodov bazy kvasí ľahko. Najvhodnejšou kombináciou je 1 diel bazového muštu a 4 diely muštu z červených ríbezlí. Dobrá je aj kombinácia 1 dielu bazového muštu a 4 diely jablčného muštu.

Postup

  • Umyté bobule zbavené lístkov a stopiek popučíme, posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g, živnú soľ a sparíme vriacou vodou l.
  • Zmes na miernom ohni, alebo vo vodnom kúpeli povaríme 15-30 minút za stáleho miešania.
  • Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky, premiešame a ponecháme v uzavretej nádobe zakvasiť 1 deň.
  • Potom zmes vylisujeme, do muštu pridáme cukrový roztok ( ) a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť.
TIP: odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku (), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu.

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Po stočení z kvasníc plníme do fliaš.
    (POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).

Tento recept na bazové víno z plodov bazy pochádza z knihy (rok 2003).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 5 Priemer: 3.8]

Bazové víno zo sušených plodov bazy

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 80 g sušených bobúľ
  • 610 ml vody
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 210 ml vody + 6 g kyseliny citrónovej

Postup

  • Sušené bobule kg sparíme vriacou vodou litrov a povaríme 30 minút na miernom ohni za stáleho miešania.
  • Ešte teplú zmes precedíme (nepučíme) a v šťave rozpustíme živnú soľ. Po vychladnutí pridáme 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru a litrov vody), kyselinu citrónovú g a nakoniec vzklíčené kvasinky. Mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom nakvasiť.
  • Za niekoľko dní pridáme druhú tretinu cukrového roztoku a za 10 dní poslednú časť.
  • Po pridaní cukrového roztoku mušt vždy premiešame a nádobu ihneď uzavrieme kvasným uzáverom.
  • S poslednou dávkou cukrového roztoku doplníme mušt prevarenou vodou až po hrdlo.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc a plníme do fliaš.
    (POZNÁMKA: odporúčam pred plnením do fliaš aspoň 2x stočiť vždy po 2 mesiacoch, aby sa víno dokonale vyčistilo, pozri kapitolu stáčanie vína).

Tento recept na bazové víno zo sušených plodov bazy pochádza z knihy (rok 2003).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 7 Priemer: 3.7]

Víno z bazových bobúľ 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína.

  • 6 litrov šťavy z bobúľ bazy
  • 1,5 kg cukru
  • šťava z 2,5 citróna
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Do šťavy z plodov čiernej bazy dolejte šťavu z citrónu ks ( = ČL kyseliny citrónovej ) a pridajte cukor kg. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Do takto získanej zmesi dodajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa víno vyčistí, naplňte ho do fliaš a odneste na chladnejšie miesto odležať. Víno sa odporúča piť najskôr po polročnom odležaní.

Tento recept na víno z bazových bobúľ pochádza z knihy (rok 2007).

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 7 Priemer: 3.7]

Víno z bazových bobúľ 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 1,35 kg umytých bobúľ bazy bez stopiek
  • 3 litre vody
  • 0,9 kg cukru
  • 1 podrvená tableta disiričitanu draselného
  • 0,3 litra hroznového koncentrátu
  • 2 čajové lyžičky pektinázy (enzým)
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Bobule dôkladne, no opatrne umyte a odstráňte poškodené a plesnivé plody. Vložte bobule do nádoby a zalejte litrami vriacej vody. Nádobu uzavrite a počkajte kým zmes vychladne.
  • VOLITEĽNÉ: pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného na 5 litrov muštu (zničí všetky mikroorganizmy).
  • Nechajte stáť 24 hodín, potom ovocie popučte. Pridajte hroznový koncentrát litrov, cukor kg a prevarenú vychladnutú vodu litrov. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Pridajte kyselinu citrónovú, pektinázu (enzým) ( ČL, alebo podľa návodu na obale), potom živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale).
  • Nádobu uzavrite vekom s kvasným uzáverom (alebo prikryte čo najtesnejšie) a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 dní. Denne zmes niekoľkokrát premiešajte.
  • Potom sceďte šťavu cez 3-4 vrstvy jemnej tkaniny (napríklad záclona) a zvyšnú drť vylisujte tak, aby ste vytlačili čo najviac šťavy. Sceďte a lisujte čo najrýchlejšie, aby bol mušt čo najkratšie v styku so vzduchom.
  • Po skončení kvasenia stočte do čistého demižóna až po hrdlo (ak máte málo vína, dolejte demižón až po hrdlo malým množstvom prevarenej vychladnutej vody). Uložte na chladnom tmavom mieste a keď sa víno vyčistí, stočte do fliaš.
  • Nechajte víno dozrieť v chlade a tme najmenej 6 týždňov. Najlepšie chutí po 6-12 mesiacoch.

Tento recept na víno z bazových bobúľ pochádza z internetu.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 1 Priemer: 1]

Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 4 Priemer: 3.5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!