Hruškové víno
Čisté hruškové víno je väčšinou chuťovo mdlý nápoj, preto sa pri spracovaní kombinujú hrušky s kyslejšími jablkami. Ak chceme hruškový mušt spracovať samostatne, pridáme na 1 liter muštu 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy. Hrušky sa spracúvajú len zrelé, okrem odrôd so sypkou dužinou, ktorá sa ťažko lisuje a číri.
Hruškové víno je mdlej chuti, zle kvasí a je potrebné ho dostatočne skoro stočiť z kvasníc. Na víno sa lepšie hodia odrody tvrdé, podradnejšej kvality a kyslejšie. Šťavu radšej stáčame ešte nedokvasenú do ďalšej nádoby, kde ju necháme dokvasiť a to prípadne niekoľkokrát. Lepšiu kvalitu a iskru dosiahneme zmesou, napríklad s kyslejšími jablkami, v pomere asi 2 – 3 diely hrušiek na 1 diel jabĺk, alebo s iným, kyslejším ovocím. Rovnako sa doporučuje pridať k hruškám v malom množstve trnky, ríbezle a podobne. V týchto prípadoch sa už nepridáva kyselina citrónová.
Hrušky spracovávame rovnako ako jablká – lisovaním ihneď po rozdrvení. Výlisky je možné znova lisovať. V priebehu manipulácie s drťou, šťavou a vínom je potrebné všetky práce vykonávať čo najrýchlejšie, aby sa čo najviac obmedzil styk so vzduchom a aby sa tým znížili oxidačné premeny, ktoré spôsobujú hnednutie šťavy a vína.
ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Hruškové víno 1 (r. 1966)
- Hruškové stolové víno (r. 2001)
- Hruškové dezertné víno (r. 2001)
- Stolové víno z hrušiek (r. 2003)
- Dezertné víno z hrušiek (r. 2003)
- Hruškové víno 2 (r. 2013)
Hruškové víno 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína.
- 5 kg vykrájaných hrušiek
- 2 litre vriacej vody
- 7 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 1,5 litra vody + 0,85 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Vykrájané, nadrobno nakrájané hrušky (prípadne v zmesi s iným ovocím) sparíme vriacou vodou, pridáme kyselinu citrónovú, pol balíčka živnej soli a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes sa ponechá 1 deň prikrytá stáť a po vylisovaní sa pridá vychladnutý cukrový roztok (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
- Po skončení kvasenia, alebo ak už len občas unikajú bublinky CO2 v kvasnom uzávere sa víno pretočí do menšej nádoby a nechá dokvasiť.
- Pretáčanie je účelné niekoľkokrát opakovať pred stočením do fliaš.
Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Hruškové stolové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 12,5 litrov vína.
- 10 litrov hruškovej šťavy
- 1,4 litra prevarenej vychladnutej vody
- 1,5 kg cukru
- 15 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Odkalenú hruškovú šťavu upravíme pre kvasenie tak, že dohruškovej šťavy pridáme predpísané množstvo vody, cukru a kyseliny citrónovej.
- K takto upravenej šťave pridáme ešte živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Po búrlivom kvasení necháme mladé víno dokvášať na kvasinkách len krátku dobu.
Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Hruškové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 13 litrov vína.
- 10 litrov hruškovej šťavy
- 1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 2 kg cukru
- 15 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1 kg cukru
Postup
- Do odkalenej hruškovej šťavy pridáme predpísané množstvo, cukru, kyseliny citrónovej, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Víno necháme po búrlivom kvasení takmer úplne dokvasiť na kvasinkách.
- Po stočení z kalov k vínu pridáme ešte predpísané množstvo cukru na dosladenie.
Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Stolové víno z hrušiek a jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 670 ml hruškovej šťavy
- 330 ml jablkovej šťavy
- 100 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- 1 – 2 g kyseliny citrónovej
Postup
- V odmeranom množstve štiav rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť.
- Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na hruškovo jablkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Dezertné víno z hrušiek
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 1000 ml hruškovej šťavy
- 150 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- dosladenie: 50 g cukru
Postup
- V hruškovej šťave rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej nádobe kvasiť.
- Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa na dne usadí kal a plníme do fliaš.
- Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Hruškové víno 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.
- 1,8 kg hrušiek
- 4,5 litra vriacej vody
- 0,9 kg cukru
- šťava z 2 citrónov
- 1 tableta disiričitanu draselného
- 2 čajové lyžičky pektinázy (enzým)
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Hrušky pokrájajte, vložte do nádoby a zalejte vriacou vodou. Ešte za horúca ich čo najviac podrvte. Nádobu zakryte a nechajte 4 hodiny chladnúť.
- Do ešte teplej zmesi pridajte pektinázu (enzým) a nádobu zakryte. Nechajte lúhovať 4 dni.
- Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zvyšok vylisujte.
- Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte na teplom mieste vykvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte a potom pridajte rozdrvené tablety disiričitanu draselného. Nádobu uzavrite a nechajte víno odležať 10 dní v chladnom prostredí. Po uplynutí tejto doby by malo byť víno priezračné.
- Stočte víno do fliaš a skladujte v chlade a tme.
- Víno nechajte dozrieť minimálne 3 mesiace.
Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.