Hruškové víno

Čisté hruškové víno je väčšinou chuťovo mdlý nápoj, preto sa pri spracovaní kombinujú hrušky s kyslejšími jablkami. Ak chceme hruškový mušt spracovať samostatne, pridáme na 1 liter muštu 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy. Hrušky sa spracúvajú len zrelé, okrem odrôd so sypkou dužinou, ktorá sa ťažko lisuje a číri.

Hruškové víno je mdlej chuti, zle kvasí a je potrebné ho dostatočne skoro stočiť z kvasníc. Na víno sa lepšie hodia odrody tvrdé, podradnejšej kvality a kyslejšie. Šťavu radšej stáčame ešte nedokvasenú do ďalšej nádoby, kde ju necháme dokvasiť a to prípadne niekoľkokrát. Lepšiu kvalitu a iskru dosiahneme zmesou, napríklad s kyslejšími jablkami, v pomere asi 2 – 3 diely hrušiek na 1 diel jabĺk, alebo s iným, kyslejším ovocím. Rovnako sa doporučuje pridať k hruškám v malom množstve trnky, ríbezle a podobne. V týchto prípadoch sa už nepridáva kyselina citrónová.

Hrušky spracovávame rovnako ako jablká – lisovaním ihneď po rozdrvení. Výlisky je možné znova lisovať. V priebehu manipulácie s drťou, šťavou a vínom je potrebné všetky práce vykonávať čo najrýchlejšie, aby sa čo najviac obmedzil styk so vzduchom a aby sa tým znížili oxidačné premeny, ktoré spôsobujú hnednutie šťavy a vína.

ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Hruškové víno 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína.

  • 5 kg vykrájaných hrušiek
  • 2 litre vriacej vody
  • 7 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 1,5 litra vody + 0,85 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Vykrájané, nadrobno nakrájané hrušky (prípadne v zmesi s iným ovocím) sparíme vriacou vodou, pridáme kyselinu citrónovú, pol balíčka živnej soli a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
  • Zmes sa ponechá 1 deň prikrytá stáť a po vylisovaní sa pridá vychladnutý cukrový roztok (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
  • Po skončení kvasenia, alebo ak už len občas unikajú bublinky CO2 v kvasnom uzávere sa víno pretočí do menšej nádoby a nechá dokvasiť.
  • Pretáčanie je účelné niekoľkokrát opakovať pred stočením do fliaš.

Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Hruškové stolové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 12,5 litrov vína.

  • 10 litrov hruškovej šťavy
  • 1,4 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 1,5 kg cukru
  • 15 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Odkalenú hruškovú šťavu upravíme pre kvasenie tak, že dohruškovej šťavy pridáme predpísané množstvo vody, cukru a kyseliny citrónovej.
  • K takto upravenej šťave pridáme ešte živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
  • Po búrlivom kvasení necháme mladé víno dokvášať na kvasinkách len krátku dobu.

Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Hruškové dezertné víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 13 litrov vína.

  • 10 litrov hruškovej šťavy
  • 1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 2 kg cukru
  • 15 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky
  • dosladenie: 1 kg cukru

Postup

  • Do odkalenej hruškovej šťavy pridáme predpísané množstvo, cukru, kyseliny citrónovej, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
  • Víno necháme po búrlivom kvasení takmer úplne dokvasiť na kvasinkách.
  • Po stočení z kalov k vínu pridáme ešte predpísané množstvo cukru na dosladenie.

Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Stolové víno z hrušiek a jabĺk

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 670 ml hruškovej šťavy
  • 330 ml jablkovej šťavy
  • 100 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • 1 – 2 g kyseliny citrónovej

Postup

  • V odmeranom množstve štiav rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť.
  • Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na hruškovo jablkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Dezertné víno z hrušiek

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 1000 ml hruškovej šťavy
  • 150 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • dosladenie: 50 g cukru

Postup

  • V hruškovej šťave rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej nádobe kvasiť.
  • Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa na dne usadí kal a plníme do fliaš.
  • Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Hruškové víno 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.

  • 1,8 kg hrušiek
  • 4,5 litra vriacej vody
  • 0,9 kg cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 1 tableta disiričitanu draselného
  • 2 čajové lyžičky pektinázy (enzým)
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Hrušky pokrájajte, vložte do nádoby a zalejte vriacou vodou. Ešte za horúca ich čo najviac podrvte. Nádobu zakryte a nechajte 4 hodiny chladnúť.
  • Do ešte teplej zmesi pridajte pektinázu (enzým) a nádobu zakryte. Nechajte lúhovať 4 dni.
  • Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zvyšok vylisujte.
  • Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
  • Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte na teplom mieste vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte a potom pridajte rozdrvené tablety disiričitanu draselného. Nádobu uzavrite a nechajte víno odležať 10 dní v chladnom prostredí. Po uplynutí tejto doby by malo byť víno priezračné.
  • Stočte víno do fliaš a skladujte v chlade a tme.
  • Víno nechajte dozrieť minimálne 3 mesiace.

Tento recept na hruškové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!