Jarabinové víno
Z približne 80 druhov jarabiny u nás rastie len niekoľko. Navyše nie všetky druhy sú vhodné na prípravu vín. Známejšie použitie je pre výrobu jarabinovej pálenky a sušené plody sa niekde ešte používajú ako náhrada hrozienok. Keďže jarabinové víno sa rýchlo čistí, jarabina sa s výhodou pridáva do iných vín (napríklad hruškových), aby sa lepšie čistilo.
Víno zo sladkých jarabín patrí medzi najlepšie červené ovocné vína. Šťava sa obvykle zle rozkváša, preto sa doporučuje použiť prídavok dobre rozkvaseného ovocného muštu z iného ovocia.
Bobule sladkoplodej jarabiny sa odstopkujú, podrvia, sparia a vylúhujú. Týmto postupom sa čiastočne zbavia svojej trpkosti. V súčasnosti je možné zaobstarať si veľkoplodé šľachtené jarabiny, či krížencov jarabiny s iným ovocím, ktoré dodávajú vínu veľmi zaujímavú, nezameniteľnú príchuť.
Jarabina obsahuje organické kyseliny (okrem iných jablčnú), cukry, triesloviny, flavonoidy, horčiny, provitamín A, vitamíny C a P, glykosidy, sobid a sorbózu.
ZBER: 8 – 9 mesiac (august, september)
Zoznam receptov
- Jarabinové víno 1 (r. 1966)
- Jarabinové víno 2 (r. 1966)
- Jarabinové stolové víno 1 (r. 2001)
- Jarabinové stolové víno 2 (r. 2001)
- Jarabinové dezertné víno (r. 2001)
- Víno z jarabiny 1 (r. 2003)
- Víno z jarabiny 2 (r. 2003)
- Víno z jarabiny 3 (r. 2007)
- Jarabinové víno – cider (r. 2007)
- Jarabinové víno (r. 2013)
Jarabinové víno 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 5 litrov vína.
- 1,5 kg zrelých namrznutých jarabín
- 0,2 kg cukru na posypanie
- 3 litre vriacej vody
- 5 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Sladké umyté jarabiny popučíme, posypeme cukrom, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a túto zmes necháme 1 deň nakvasiť v prikrytej nádobe.
- Na druhý deň zmes vylisujeme, k muštu pridáme po častiach cukrový roztok a necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po skončení kvasenia stočíme, ponecháme odležať a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Jarabinové víno 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 4 litre vína.
- 1,5 kg zrelých namrznutých jarabín
- 2 litre vriacej vody
- 5 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Sladké zrelé jarabiny umyjeme, popučíme a vylisujeme. Šťavu prelejeme do kvasnej nádoby.
- Na výlisky nalejeme vriacu vodu, prípadne krátko povaríme a po vychladnutí znovu vylisujeme.
- Šťavy z oboch lisovaní zmiešame, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Potom pridáme po častiach cukrový roztok a necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Jarabinové stolové víno 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 22 litrov vína.
- 10 litrov jarabinovej šťavy
- 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 3,6 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Plody sa odstopkujú, podrvia alebo pomeľú a vylisujú.
- Takto získanú šťavu necháme sedimentovať (kal samovoľne klesne na dno).
- Môžeme nahradiť časť vody, ktorú je potrebné pridať k muštu šťavou z druhého lisovania: výlisky rozdrobte a nalejte na nich polovicu vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu. Znovu vylisujte.
Postup
- K vyčírenej jarabinovej šťave pridáme vodu, cukor (úplne rozpustíme), živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Túto zmes ponecháme bežným spôsobom kvasiť pri teplote 20°C.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jarabinové stolové víno 2
INGREDIENCIE – vyplývajú z postupu
Postup
- Jarabiny najprv pomelieme. Získanú drť zalejeme rovnakým množstvom vody a zmes premiešame.
- Zmes krátko zahrejeme na teplotu 60°C a potom vylisujeme.
- Šťavu necháme sedimentovať (kal sa samovoľne usadí na dne).
- K odkalenej šťave pridáme na 10 litrov šťavy 1,7 kg cukru a necháme kvasiť pri teplote 20°C.
- Po búrlivom kvasení víno stočíme a necháme dokvasiť v inej nádobe.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jarabinové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 24 litrov vína.
- 10 litrov jarabinovej šťavy
- 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 4,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,8 kg cukru
Všeobecný postup
- Plody sa odstopkujú, podrvia alebo pomeľú a vylisujú.
- Takto získanú šťavu necháme sedimentovať (kal samovoľne klesne na dno).
- Môžeme nahradiť časť vody, ktorú je potrebné pridať k muštu šťavou z druhého lisovania: výlisky rozdrobte a nalejte na nich polovicu vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu. Znovu vylisujte.
Postup
- K odkalenej vyčírenej šťave pridáme vodu a cukor (úplne rozmiešame). K tejto zmesi pridáme ešte živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek, ktoré kvasia pri vyššej koncentrácii cukru a alkoholu (napríklad turbokvasinky).
- Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote približne 20°C. Po ukončení búrlivého kvasenia víno buď dolejeme, alebo stočíme do novej nádoby a necháme dokvasiť.
- Po úplnom dokvasení pridáme k vínu cukor na dosladenie a poriadne rozmiešame (cukor sa musí úplne rozpustiť). Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z jarabiny 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 1000 ml jarabinovej šťavy
- 160 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z jarabiny 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 1500 g jarabiny
- 2000 ml vody
- 5 g kyseliny citrónovej
- 0,8 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 1500 g cukru + 1000 ml vody
Postup
- Zrelé umyté bobule jarabiny popučíme, sparíme vriacou vodou a krátko povaríme.
- Za horúca vylisujeme, k šťave pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, po vychladnutí vzklíčené kvasinky a zmes prelejeme do kvasnej nádoby.
- Po častiach pridáme cukrový roztok a keď skončí búrlivé kvasenie, doplníme mušt prevarenou vodou až po hrdlo nádoby, alebo inak zvýšime objem kvapaliny.
- Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa usadí kal na dne a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z jarabiny 3
INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína
- 2,5 kg namrznutých jarabín
- 6 litrov vody
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Zdravé namrznuté plody jarabiny popučte a zalejte 5 litrami vriacej vody.
- Nechajte 12 hodín odležať, potom šťavu sceďte a plody prepasírujte cez plátno.
- Pridajte cukor rozpustený v zbytku vody a do zmesi pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš.
- Nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Jarabinové víno (cider)
INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína
- 1 kg zrelých namrznutých jarabín
- 1 kg zrelých kyslých jabĺk
- 2 litre studenej prevarenej vody
- 2 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Namrznuté jarabiny spolu s jablkami (bez stopiek a jadier) podrvte a popučte tak, aby pustili čo najviac šťavy a vložte do sklenenej nádoby.
- Zalejte studenou prevarenou vodou s rozpusteným cukrom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste kvasiť približne 1 mesiac.
- Keď kvasenie skončí, stočte a preceďte do čistej nádoby kým sa víno vyčistí.
- Potom nalejte cider do fliaš a nechajte na tmavom chladnom mieste dozrieť.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Jarabinové víno
INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína
- 1 kg zrelých namrznutých jarabín
- 2,9 litra vriacej vody
- 1,3 kg cukru
- 2 pomaranče
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Čerstvé zrelé jarabiny odstopkujte. Dôkladne ich opláchnite a vložte do nádoby. Zalejte 2 litrami vriacej vody. Nenechajte sa odradiť nepríjemným zápachom, ktorý v tejto fáze prípravy vydávajú.
- Nechajte stáť 3 dni a denne miešajte. Potom výluh sceďte cez jemnú tkaninu (napríklad 2 – 3 vrstvy záclony) do kvasnej nádoby.
- Zvarte sirup z 0,9 litra prevarenej vody a 1,3 kg cukru, po vychladnutí pridajte pomarančovú šťavu a jemne nakrájanú kôru. Pridajte sirup do kvasnej nádoby. Potom pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nasaďte kvasný uzáver a nechajte vykvasiť. Víno sa veľmi rýchlo čistí prirodzenou cestou.
- Stočte víno do čistého demižónu a nechajte 6 mesiacov zrieť v chlade a tme. Potom môžete stáčať do fliaš.
Víno je vhodné na konzumáciu až po dlhšej dobe a preto mu doprajte čo najdlhší čas, aby poriadne dozrelo.
Tento recept na jarabinové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.