Malinové víno
Malinové víno je výbornou aromatizujúcou zložkou pri výrobe menej aromatických vín. Vhodnejšou surovinou sú maliny lesné než záhradné. Pre prípravu vína sa používajú len čerstvo natrhané maliny, neprezreté – tie by dodali vínu neprirodzene tmavú farbu.
Pri spracovaní malín je potrebné starostlivo dbať na to, aby kvalita a akosť šťavy neutrpela stykom s kovmi a hliníkovými zliatinami. Na lisovanie sú maliny zväčša dostatočne mäkké, takže sa nemusia drviť. Moderné spôsoby výroby doporučujú pektolýzu drte (pridanie enzýmov). V menších množstvách môžeme šťavu pripraviť lisovaním po niekoľkohodinovom odležaní popučených malín, alebo vyluhovaním parou.
Z malín sa odporúča robiť dezertné víno, lebo stolové je všeobecne menej akostné a nie príliš chutné.
ZBER: letné: 6 – 7 mesiac, jesenné: 8 – 9 mesiac
Zoznam receptov
- Malinové víno 1 (r. 1966)
- Malinové víno 2 (r. 1966)
- Malinové dezertné víno 1 (r. 2001)
- Malinové dezertné víno 2 (r. 2003)
- Malinové víno 3 (r. 2003)
- Víno z malín – recept z 19 storočia (r. 2007)
- Víno z malín (r. 2013)
Malinové víno 1
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 4 kg malín
- 10 dkg cukru na zasypanie
- 2 litre vriacej vody
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- 4 kg čerstvých zrelých malín popučíme s 10 dkg cukru a sparíme 2 litrami vriacej vody.
- Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá 1 deň odstáť v uzavretej nádobe, potom sa vylisuje a ku šťave sa pridá po častiach roztok 1,5 kg cukru a 1 litra vody.
- Po vykvasení stočíme, ponecháme odležať kým sa víno vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
- Použité kvasinky: PORTSKÉ, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Malinové víno 2
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- na 2 litre vylisovanej šťavy 1 liter šťavy z druhého lisovania (spolu 3 litre)
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Do kvasnej nádoby s popučenými malinami pridáme vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a necháme v nádobe uzavretej kvasným uzáverom nakvasiť 5 dní.
- Zmes vylisujeme a zvyšnú drť zalejeme horúcou vodou. Na každý liter pôvodného muštu pridáme 0,5 litra vychladnutej šťavy z druhého lisovania.
- Pridáme po častiach cukrový roztok z 1 litra vody a 1,25 kg cukru a ponecháme vykvasiť.
- Po stočení a odležaní keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: PORTSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Malinové dezertné víno 1
INGREDIENCIE – recept na 18 litrov vína
- 10 litrov malinovej šťavy
- 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 3,4 kg cukru
- 1,5 – 2 g živnej soli
- kvasinky
- dosladenie: 1,4 kg cukru
Všeobecný postup
- Plody odstopkujeme, potom popučíme a necháme 1 -2 dni nakvasiť. Tým sa zvýši množstvo vylisovanej šťavy a mušt získa na farebnosti. Drť lisujeme najlepšie cez plachetku.
- Získanú šťavu môžeme nechať sedimentovať (nechať kal samovoľne usadiť na dne).
Postup
- K 10 litrom malinovej šťavy pridáme 5 litrov vody, 3,4 kg cukru, 1,5 – 2 g živnej soli a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť a po dokvasení môžeme mladé víno prefiltrovať.
- Stočíme víno z kvasníc a kalov.
- K takto pripravenému vínu pridáme 1,4 kg cukru (miešame, kým sa cukor úplne rozpustí).
- Keď sa víno vyčistí, plníme ho do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Malinové dezertné víno 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 670 ml malinovej šťavy
- 200 – 330 ml vody
- 200 g cukru
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
- dosladenie: 60 – 80 g cukru
- 30 ml liehu 96%
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť (poznámka: odporúčam pridať cukrový roztok na tretiny).
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, dosladíme cukrom, prialkoholizujeme liehom, necháme v pokoji odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Malinové víno 3
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 590 g malín
- 15 g cukru
- 290 ml vody
- 0,12 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 220 g cukru + 150 ml vody
Postup
- Maliny posypeme cukrom, popučíme a sparíme vodou. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
- Zmes necháme 1 deň stáť v uzavretej nádobe, potom ju vylisujeme a k šťave pridáme po častiach cukrový roztok.
- Po vykvasení stočíme, necháme odležať a plníme do fliaš.
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z malín (recept z 19 storočia)
INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína
- 6 litrov malín
- 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 2 litre medu
- 2 litre červeného vína (nepovinné)
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Vezmi 6 litrov zrelých, prebratých malín, nalej na nich 10 litrov prevarenej studenej vody, postav na chladné miesto na 4 dni.
- Potom všetko preceď, vylisuj cez pančuchu a šťavu nalej do kvasnej nádoby. Pridaj 2 litre uvareného medu bez peny a všetko zmiešaj kým sa med rozpustí. Pridaj živnú soľ a kvasinky.
- Za krátku dobu nastane kvasenie a po jeho ukončení zlej všetko do čistej nádoby, aby sa víno mohlo vyčistiť. Opakuj stáčanie aspoň 2x do doby keď sa na dne neukáže už žiadny kal.
- Potom môžeš víno liať do fliaš, dobre ich uzavri a odnes do chladnej tmavej miestnosti.
- Ak pri poslednom stáčaní pridáš 2 litre kvalitného červeného vína, bude chuť tvojho vína podobná chuti burgundského vína a v každom smere lepšie, ako niektoré vína zahraničné.
Tento recept na víno z malín pochádza z knihy (rok 2007).
Víno z malín
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 0,75 kg malín
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 2 pomaranče
- 2 tablety disiričitanu draselného
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Maliny preberte a odstráňte všetky nezrelé, nahnité a poškodené plody.
- Zalejte maliny 3 litrami vriacej vody a popučte ich vareškou. Pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného. Zmes nechajte odležať 2 dni v prikrytej nádobe a potom ju sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby. Zvyšok vylisujte.
- Pridajte pomarančovú šťavu.
- Prevarte zbytok vody a rozpusťte v nej cukor. Po vychladnutí pridajte cukrový roztok k malinovej šťave (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
- Po dokvasení pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného.
- Stočte víno do čistých fliaš a uskladnite v chlade a tme.
Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.