Malinové víno

Malinové víno je výbornou aromatizujúcou zložkou pri výrobe menej aromatických vín. Vhodnejšou surovinou sú maliny lesné než záhradné. Pre prípravu vína sa používajú len čerstvo natrhané maliny, neprezreté – tie by dodali vínu neprirodzene tmavú farbu.

Pri spracovaní malín je potrebné starostlivo dbať na to, aby kvalita a akosť šťavy neutrpela stykom s kovmi a hliníkovými zliatinami. Na lisovanie sú maliny zväčša dostatočne mäkké, takže sa nemusia drviť. Moderné spôsoby výroby doporučujú pektolýzu drte (pridanie enzýmov). V menších množstvách môžeme šťavu pripraviť lisovaním po niekoľkohodinovom odležaní popučených malín, alebo vyluhovaním parou.

Z malín sa odporúča robiť dezertné víno, lebo stolové je všeobecne menej akostné a nie príliš chutné.

ZBER: letné: 6 – 7 mesiac, jesenné: 8 – 9 mesiac


Zoznam receptov


Malinové víno 1

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 4 kg malín
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 2 litre vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • 4 kg čerstvých zrelých malín popučíme s 10 dkg cukru a sparíme 2 litrami vriacej vody.
  • Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá 1 deň odstáť v uzavretej nádobe, potom sa vylisuje a ku šťave sa pridá po častiach roztok 1,5 kg cukru a 1 litra vody.
  • Po vykvasení stočíme, ponecháme odležať kým sa víno vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
  • Použité kvasinky: PORTSKÉ, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Malinové víno 2

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • na 2 litre vylisovanej šťavy 1 liter šťavy z druhého lisovania (spolu 3 litre)
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,25 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Do kvasnej nádoby s popučenými malinami pridáme vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a necháme v nádobe uzavretej kvasným uzáverom nakvasiť 5 dní.
  • Zmes vylisujeme a zvyšnú drť zalejeme horúcou vodou. Na každý liter pôvodného muštu pridáme 0,5 litra vychladnutej šťavy z druhého lisovania.
  • Pridáme po častiach cukrový roztok z 1 litra vody a 1,25 kg cukru a ponecháme vykvasiť.
  • Po stočení a odležaní keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: PORTSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Malinové dezertné víno 1

INGREDIENCIE – recept na 18 litrov vína

  • 10 litrov malinovej šťavy
  • 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 3,4 kg cukru
  • 1,5 – 2 g živnej soli
  • kvasinky
  • dosladenie: 1,4 kg cukru

Všeobecný postup

  • Plody odstopkujeme, potom popučíme a necháme 1 -2 dni nakvasiť. Tým sa zvýši množstvo vylisovanej šťavy a mušt získa na farebnosti. Drť lisujeme najlepšie cez plachetku.
  • Získanú šťavu môžeme nechať sedimentovať (nechať kal samovoľne usadiť na dne).

Postup

  • K 10 litrom malinovej šťavy pridáme 5 litrov vody, 3,4 kg cukru, 1,5 – 2 g živnej soli a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť a po dokvasení môžeme mladé víno prefiltrovať.
  • Stočíme víno z kvasníc a kalov.
  • K takto pripravenému vínu pridáme 1,4 kg cukru (miešame, kým sa cukor úplne rozpustí).
  • Keď sa víno vyčistí, plníme ho do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Malinové dezertné víno 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 670 ml malinovej šťavy
  • 200 – 330 ml vody
  • 200 g cukru
  • 0,18 g živnej soli
  • kvasinky
  • dosladenie: 60 – 80 g cukru
  • 30 ml liehu 96%

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť (poznámka: odporúčam pridať cukrový roztok na tretiny).
  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, dosladíme cukrom, prialkoholizujeme liehom, necháme v pokoji odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Malinové víno 3

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 590 g malín
  • 15 g cukru
  • 290 ml vody
  • 0,12 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 220 g cukru + 150 ml vody

Postup

  • Maliny posypeme cukrom, popučíme a sparíme vodou. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
  • Zmes necháme 1 deň stáť v uzavretej nádobe, potom ju vylisujeme a k šťave pridáme po častiach cukrový roztok.
  • Po vykvasení stočíme, necháme odležať a plníme do fliaš.

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z malín (recept z 19 storočia)

INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína

  • 6 litrov malín
  • 10 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 2 litre medu
  • 2 litre červeného vína (nepovinné)
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Vezmi 6 litrov zrelých, prebratých malín, nalej na nich 10 litrov prevarenej studenej vody, postav na chladné miesto na 4 dni.
  • Potom všetko preceď, vylisuj cez pančuchu a šťavu nalej do kvasnej nádoby. Pridaj 2 litre uvareného medu bez peny a všetko zmiešaj kým sa med rozpustí. Pridaj živnú soľ a kvasinky.
  • Za krátku dobu nastane kvasenie a po jeho ukončení zlej všetko do čistej nádoby, aby sa víno mohlo vyčistiť. Opakuj stáčanie aspoň 2x do doby keď sa na dne neukáže už žiadny kal.
  • Potom môžeš víno liať do fliaš, dobre ich uzavri a odnes do chladnej tmavej miestnosti.
  • Ak pri poslednom stáčaní pridáš 2 litre kvalitného červeného vína, bude chuť tvojho vína podobná chuti burgundského vína a v každom smere lepšie, ako niektoré vína zahraničné.

Tento recept na víno z malín pochádza z knihy (rok 2007).


Víno z malín

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 0,75 kg malín
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 2 pomaranče
  • 2 tablety disiričitanu draselného
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Maliny preberte a odstráňte všetky nezrelé, nahnité a poškodené plody.
  • Zalejte maliny 3 litrami vriacej vody a popučte ich vareškou. Pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného. Zmes nechajte odležať 2 dni v prikrytej nádobe a potom ju sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby. Zvyšok vylisujte.
  • Pridajte pomarančovú šťavu.
  • Prevarte zbytok vody a rozpusťte v nej cukor. Po vychladnutí pridajte cukrový roztok k malinovej šťave (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
  • Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
  • Po dokvasení pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného.
  • Stočte víno do čistých fliaš a uskladnite v chlade a tme.

Tento recept na malinové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!