Víno z červených ríbezlí

Z červených ríbezlí môžeme so skúsenosťami pripraviť domáce vína podobné trpkým prírodným aj sladkým dezertným vínam jednoduchým spôsobom – rôznym množstvom pridaného cukru, ponechaním či odstránením stopiek a druhom použitých kvasiniek. Červené ríbezle nie sú takou hodnotnou surovinou na výrobu samostatného druhového vína ako biele ríbezle. Sú však mimoriadne vhodné do zmesí s ostatnými druhmi ovocia. Sceľovať môžeme rôzne mušty pred kvasením, no aj hotové vína. Víno z červených ríbezlí, alebo mušt je zvlášť vhodný na scelenie s muštom alebo vínom egrešovým, čerešňovým, alebo bazovým, ktoré príjemne zvýraznia. Platí tu všeobecná zásada, aby sme mušt zo zrelých a sladkých ríbezlí zriedili menším množstvom vody a naopak, k muštu z kyslejších ríbezlí pridali viac vody.

Aj keď šťava väčšiny odrôd červených ríbezlí má dostatočne červenú farbu, doporučuje sa nechať ju 1 – 2 dni nakvasiť. Ak červené ríbezle nemajú odstránené stopky, nemá trvať nakvasenie dlhšie než 12 hodín, aby trávnatá príchuť neprešla do vína. Pozor na to, aby sa jadierka nepopučili, to by spôsobilo horkú príchuť vína.

Červené ríbezle sú typické ovocie, ktoré práve v zmesi s iným ovocím dáva kvalitné domáce vína:

  • 90 % červených ríbezlí + 10 % jahôd
  • 95 % červených ríbezlí + 5 % malín
  • 50 % červených ríbezlí + 45 % egrešov + 5 % malín
  • 95 % červených ríbezlí + 5 % čiernych ríbezlí
  • 20 % červených ríbezlí + 80 % jabĺk

ZBER: 6 – 8 mesiac (jún, júl, august), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Ríbezľové červené víno 1

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 3 kg prezretých červených ríbezlí
  • 0,2 kg cukru na posypanie
  • 1 liter vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 až 1,5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Pre zlepšenie farby vína a zvýšenie výlisnosti sa doporučuje nechať ríbezle 1 – 2 dni nakvasiť. Ak bobule obsahujú stopky, nemá nakvasenie trvať viac ako 12 hodín, aby nepríjemná trávnatá príchuť neprešla do vína.

Postup

  • 3 kg prezretých čiernych ríbezlí odstopkujeme a popučíme. Pridáme pol balíčka živnej soli, 0,2 kg cukru, zalejeme 1 litrom vody a za miešanie vlejeme vzklíčené kvasinky.
  • Zákvas ponecháme stáť 1 deň v prikrytej nádobe a po vylisovaní pridáme po častiach cukrový roztok.
  • Ponecháme vykvasiť, stočíme z kvasníc, necháme 2 dni odstáť a plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ, STEINBERSKÉ, TOKAJSKÉ, CHERRY (postačia univerzálne).

Poznámka: pri použití kyslejších ríbezlí použijeme 2 kg ríbezlí + 2 litre vody, inak je postup rovnaký.

Tento recept na ríbezľové červené víno pochádza z knihy (rok 1966).


Ríbezľové červené víno 2

INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína

  • 2 litre šťavy z červených ríbezlí
  • 0,5 litra šťavy z čiernych ríbezlí
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,2 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Pre zlepšenie farby vína a zvýšenie výlisnosti sa doporučuje nechať ríbezle 1 – 2 dni nakvasiť. Ak bobule obsahujú stopky, nemá nakvasenie trvať viac ako 12 hodín, aby nepríjemná trávnatá príchuť neprešla do vína.

Postup

  • Zrelé červené ríbezle vylisujeme (dá sa predpokladať 70 % výťažok šťavy).
  • Na 2 litre šťavy prilejeme 0,5 litra šťavy z čiernych ríbezlí, pridáme cukrový roztok, vmiešame vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na ríbezľové červené víno pochádza z knihy (rok 1966).


Stolové víno z červených ríbezlí 1

INGREDIENCIE – recept na 26 litrov vína

  • 10 litrov šťavy červených ríbezlí
  • 15 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Pre zlepšenie farby vína a zvýšenie výlisnosti sa doporučuje nechať ríbezle 1 – 2 dni nakvasiť. Ak bobule obsahujú stopky, nemá nakvasenie trvať viac ako 12 hodín, aby nepríjemná trávnatá príchuť neprešla do vína.
  • Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou. Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné podľa receptu pridať ešte pred kvasením.

Postup

  • K šťave z červených ríbezlí pridáme na 10 litrov šťavy 15 litrov vody a 5 kg cukru (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách). Ďalej pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky a šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C.
  • Víno necháme dokvášať na kvasinkách.
  • Po skončení kvasenia, keď sa víno vyčistí, stočíme z kalov a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).


Dezertné víno z červených ríbezlí 1

INGREDIENCIE – recept na 25 litrov vína

  • 10 litrov šťavy z červených ríbezlí
  • 12 litrov prevarenej vychladnutej vody
  • 5,3 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky
  • dosladenie: 2 kg cukru

Všeobecný postup

  • Pre zlepšenie farby vína a zvýšenie výlisnosti sa doporučuje nechať ríbezle 1 – 2 dni nakvasiť. Ak bobule obsahujú stopky, nemá nakvasenie trvať viac ako 12 hodín, aby nepríjemná trávnatá príchuť neprešla do vína.
  • Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou. Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a nahradíme ňou časť vody, ktorú je potrebné podľa receptu pridať ešte pred kvasením.

Postup

  • Na výrobu dezertného vína použijeme úplne zrelé až mierne prezreté červené ríbezle.
  • Odkalenú šťavu pripravíme na kvasenie tak, že k 10 litrom šťavy pridáme 12 litrov vody, 5,3 kg cukru a zákvas čistej kultúry kvasiniek, ktoré kvasia pri zvýšenom obsahu cukru a alkoholu.
  • Po dokončení kvasenia a stočení vína z kvasníc pridáme k vínu 2 kg cukru.
  • Keď sa víno vyčistí a kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).


Stolové víno z červených ríbezlí 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 360 ml šťavy z červených ríbezlí
  • 535 ml vody
  • 180 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme a popučíme.
  • Pre zvýšenie výlisnosti sa doporučuje zmes ponechať približne 3 dni v uzavretej nádobe nakvasiť, čím sa získa väčšie množstvo šťavy a lepšia farba hotového vína. Drť sa potom vylisuje.

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).


Dezertné víno z červených ríbezlí 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 300 ml šťavy z červených ríbezlí
  • 600 ml vody
  • 180 g cukru
  • 0,15 g živnej soli
  • kvasinky
  • prisladenie: 15 – 35 g cukru

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme a popučíme.
  • Pre zvýšenie výlisnosti sa doporučuje zmes ponechať približne 3 dni v uzavretej nádobe nakvasiť, čím sa získa väčšie množstvo šťavy a lepšia farba hotového vína. Drť sa potom vylisuje.

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, prisladíme cukrom, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
  • Pred plnením dosladíme cukrom.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).


Červené ríbezľové víno 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 610 g červených ríbezlí
  • 200 ml vody
  • 40 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 160 ml vody

Všeobecný postup

  • Bobule odstopkujeme a popučíme.
  • Pre zvýšenie výlisnosti sa doporučuje zmes ponechať približne 3 dni v uzavretej nádobe nakvasiť, čím sa získa väčšie množstvo šťavy a lepšia farba hotového vína. Drť sa potom vylisuje.

Postup

  • Zrelé a mäkké ríbezle (stopky ponecháme) popučíme, zalejeme vodou s rozpusteným cukrom, pridáme živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Zmes vlejeme do kvasnej nádoby, necháme 1 deň stáť a postupne pridávame cukrový roztok.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc a po odležaní, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).


Červené ríbezľové víno 2

INGREDIENCIE – recept na 22 litrov vína

  • 10 litrov šťavy z červených ríbezlí
  • 10 litrov vody
  • 5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

  • Z ríbezľovej šťavy sa dá vyrobiť skvelé víno, ktoré môže vydržať aj 10 rokov. S postupom času získava na chuti, sile a príjemnej vôni.
  • Najlepšie je použiť červené ríbezle, môže sa však použiť aj napol s bielymi, alebo pridať čierne ríbezle. Víno vyrobené z polovice čiernych a polovice červených ríbezlí je skoro rovnakej chuti a má arómu podobnú ako víno muškátové.
  • Dozreté plody oddelíme od lístia, nedozretých plodov a odstopkujeme ich. Pozor na nahnité plody a tiež aby sa jadierka nepopučili, to by spôsobilo horkú príchuť.
  • Vylisovaná šťava sa precedí cez sito a hustú tkaninu a zleje sa do kvasnej nádoby. Aby sa získala celá ríbezľová substancia, nalieva sa ešte trochu vody na výlisky, ktoré sa ešte raz vylisujú. Potom sa šťava rozriedi rovnakým množstvom mäkkej prevarenej vody (použijeme do nej vodu z druhého lisovania).

Postup

  • Dodaj na 10 litrov šťavy 5 litrov prevarenej vychladnutej vody, dodaj roztok 5 litrov vody a 5 kg cukru (po častiach). Ak chceš mať víno sladšie, silnejšie a trvanlivejšie, dodaj 7 kg cukru, naopak pre slabšie víno, ktoré sa dá skôr piť dodaj len 3 kg cukru. Červené ríbezle majú menej kyselín, preto je možné použiť menej cukru.
  • Takto vzniknutý mušt nalej do kvasnej nádoby, pridaj živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechaj vykvasiť.
  • Za niekoľko týždňov, keď skončí kvasný proces, opatrne stoč víno do čistej nádoby až po hrdlo a nechaj dokvasiť a vyčistiť.
  • Keď sa do vyčisteného vína dodá na 7 litrov vína 1 liter vodky alebo rumu a tekutina sa dobre premieša, získaš výborné silné víno, veľmi podobné madeire.
  • Po stočení do fliaš nechaj v chladnej a tmavej miestnosti dozrieť minimálne 3 mesiace.

Tento recept na víno z červených ríbezlí pochádza z knihy (rok 2007).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 15 Priemer: 3.7]

1 Response

  1. Jarmila Hanuscakova píše:

    Kto mi urobi vinko z cervenych ribezli?Ponukam cervene ribezle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!