Višňové víno

Višňový mušt patrí k najlepším, musíme však upraviť pomer cukru a kyselín. Kyslosť znížime najlepšie scelením čerešňového a višňového muštu v pomere 1 : 1. Višňové víno je výborné a nie je na škodu, keď sa odkôstkuje len polovica použitých višní. Víno tým dostane korenistú a jemne nahorklú chuť. Veľakrát sa višne používajú v zmesi s čučoriedkami, jablkami a podobne. Víno sa dá konzumovať už po krátkom skladovaní (po 3 mesiacoch). Pri spracovaní tepelnou cestou – vylúhovaním nad parou alebo lisovaním za tepla – zlepšíme farebnú intenzitu hotového vína.

ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Višňové víno

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 2,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
  • 3 litre vriacej vody
  • 1 kg cukru
  • druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • 2,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní sparíme 3 litrami vriacej vody. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá stáť 1 deň v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Na druhý deň sa povrch posype 1 kg cukru a ponechá sa nakvasiť 2 dni (bez miešania).
  • Zmes sa vylisuje a výlisky sa zalejú 1 litrom horúcej vody, za tepla sa znova vylisujú a po vychladnutí oba podiely šťavy zmiešame. Necháme kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).

Tento recept na višňové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Višňovo jablkové víno

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 1,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
  • 1 kg podrvených odkôstkovaných jabĺk
  • 3 litre vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,3 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • 1,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní a 1 kg pokrájaných odkôstkovaných jabĺk sparíme 3 litrami vriacej vody.
  • Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá nakvasiť 2 dni.
  • Potom sa vylisuje a k muštu sa pridá po častiach cukrový roztok.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na višňové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Višňové stolové víno

INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína

  • 10 litrov višňovej šťavy
  • 5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 2,6 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Vo višňovej drti ponecháme 5% podrvených kôstok.
  • Na 10 litrov višňovej šťavy pridáme 5,5 litra vody, 2,6 kg cukru a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
  • Višňové víno môžeme nechať dokvášať na kvasinkách pomerne dlho.
  • Po druhom stočení necháme odležať kým sa vyčistí a kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na višňové stolové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Višňové dezertné víno

INGREDIENCIE – recept na 17 litrov vína

  • 10 litrov višňovej šťavy
  • 10% podrvených kôstok
  • 5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 3,3 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky
  • dosladenie: 1,8 kg cukru

Postup

  • Vo višňovej drti ponecháme 10% podrvených kôstok. Drť necháme 1 – 2 dni nakvasiť.
  • Na 10 litrov šťavy pridáme 5,5 litra vody, 3,3 kg cukru, zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Kvasnú nádobu s muštom umiestnime do miestnosti s teplotou 20°C.
  • Búrlivé kvasenie má prebiehať rýchlo. Víno sa dokvašuje na kvasinkách, alebo ho stočíme do inej nádoby.
  • Po skončení kvasenia pridáme k vínu približne 1,8 kg cukru, miešame kým sa úplne rozpustí a po vyčistení plníme do fliaš.

Tento recept na višňové dezertné víno pochádza z knihy (rok 2001).


Stolové višňové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 570 ml višňovej šťavy
  • 340 ml vody
  • 150 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť.
  • Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na stolové višňové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Dezertné višňové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 540 ml višňovej šťavy
  • 330 ml vody
  • 220 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • prisladenie: 45 – 65 g cukru

Postup

  • V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Akonáhle kvasenie ustane víno stočíme z kvasníc, dosladíme cukrom, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na dezertné višňové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z višní

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína

  • 2500 g višní
  • 3000 ml vody
  • 100 g cukru
  • 0,8 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 1250 g cukru + 1000 ml vody

Postup

  • Čiastočne odkôstkované a popučené višne sparíme vriacou vodou s cukrom.
  • Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ a zmes necháme 2 dni nakvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Potom ju vylisujeme a k muštu pridáme po častiach cukrový roztok.
  • Mušt necháme kvasiť, po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z višní pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 1 Priemer: 5]

1 Response

  1. Neznámy užívateľ píše:

    Vďaka moc za zoskupenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!