Višňové víno
Višňový mušt patrí k najlepším, musíme však upraviť pomer cukru a kyselín. Kyslosť znížime najlepšie scelením čerešňového a višňového muštu v pomere 1 : 1. Višňové víno je výborné a nie je na škodu, keď sa odkôstkuje len polovica použitých višní. Víno tým dostane korenistú a jemne nahorklú chuť. Veľakrát sa višne používajú v zmesi s čučoriedkami, jablkami a podobne. Víno sa dá konzumovať už po krátkom skladovaní (po 3 mesiacoch). Pri spracovaní tepelnou cestou – vylúhovaním nad parou alebo lisovaním za tepla – zlepšíme farebnú intenzitu hotového vína.
ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Višňové víno (r. 1966)
- Višňovo jablkové víno (r. 1966)
- Višňové stolové víno (r. 2001)
- Višňové dezertné víno (r. 2001)
- Stolové višňové víno (r. 2003)
- Dezertné višňové víno (r. 2003)
- Víno z višní (r. 2003)
Višňové víno
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 2,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
- 3 litre vriacej vody
- 1 kg cukru
- druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- 2,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní sparíme 3 litrami vriacej vody. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá stáť 1 deň v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Na druhý deň sa povrch posype 1 kg cukru a ponechá sa nakvasiť 2 dni (bez miešania).
- Zmes sa vylisuje a výlisky sa zalejú 1 litrom horúcej vody, za tepla sa znova vylisujú a po vychladnutí oba podiely šťavy zmiešame. Necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).
Tento recept na višňové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Višňovo jablkové víno
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 1,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
- 1 kg podrvených odkôstkovaných jabĺk
- 3 litre vriacej vody
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,3 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- 1,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní a 1 kg pokrájaných odkôstkovaných jabĺk sparíme 3 litrami vriacej vody.
- Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá nakvasiť 2 dni.
- Potom sa vylisuje a k muštu sa pridá po častiach cukrový roztok.
- Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na višňové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Višňové stolové víno
INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína
- 10 litrov višňovej šťavy
- 5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 2,6 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Vo višňovej drti ponecháme 5% podrvených kôstok.
- Na 10 litrov višňovej šťavy pridáme 5,5 litra vody, 2,6 kg cukru a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Višňové víno môžeme nechať dokvášať na kvasinkách pomerne dlho.
- Po druhom stočení necháme odležať kým sa vyčistí a kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na višňové stolové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Višňové dezertné víno
INGREDIENCIE – recept na 17 litrov vína
- 10 litrov višňovej šťavy
- 10% podrvených kôstok
- 5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 3,3 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,8 kg cukru
Postup
- Vo višňovej drti ponecháme 10% podrvených kôstok. Drť necháme 1 – 2 dni nakvasiť.
- Na 10 litrov šťavy pridáme 5,5 litra vody, 3,3 kg cukru, zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Kvasnú nádobu s muštom umiestnime do miestnosti s teplotou 20°C.
- Búrlivé kvasenie má prebiehať rýchlo. Víno sa dokvašuje na kvasinkách, alebo ho stočíme do inej nádoby.
- Po skončení kvasenia pridáme k vínu približne 1,8 kg cukru, miešame kým sa úplne rozpustí a po vyčistení plníme do fliaš.
Tento recept na višňové dezertné víno pochádza z knihy (rok 2001).
Stolové višňové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 570 ml višňovej šťavy
- 340 ml vody
- 150 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na stolové višňové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Dezertné višňové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 540 ml višňovej šťavy
- 330 ml vody
- 220 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- prisladenie: 45 – 65 g cukru
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Akonáhle kvasenie ustane víno stočíme z kvasníc, dosladíme cukrom, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na dezertné višňové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z višní
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 2500 g višní
- 3000 ml vody
- 100 g cukru
- 0,8 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 1250 g cukru + 1000 ml vody
Postup
- Čiastočne odkôstkované a popučené višne sparíme vriacou vodou s cukrom.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ a zmes necháme 2 dni nakvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Potom ju vylisujeme a k muštu pridáme po častiach cukrový roztok.
- Mušt necháme kvasiť, po skončení kvasenia stočíme, necháme odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z višní pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Vďaka moc za zoskupenie.