Zemiakové víno

Pri zbere zemiakov dajte stranou malé hľuzy, ktoré sa nehodia na kuchynské spracovanie, no pre výrobu vína predstavujú ideálnu surovinu. Ak chceme pripraviť zemiakové víno, vhodnejšie sú múčnaté odrody zemiakov, napríklad King Edward. Keďže zemiaky obsahujú pomerne veľa škrobu, odporúča sa pridať amylázu (enzým), ktorý škrob premení na jednoduchý cukor. Neodporúča sa vyrábať suché zemiakové víno.

Zeleninové vína vyrobené z koreňov ako paštrnák alebo zemiaky, majú často problém s čistením. To je spôsobené tým, že obsahujú škrob, ktorý sa varením (je potrebné na zničenie nežiaducich mikroorganizmov) dostane do vody. Jedným zo spôsobov ako prekonať tento problém je nechať kvasinky bez cukru počas prvej fázy kvasenia. To prinúti kvasinky premeniť škrob na cukor a po skončení kvasenia dostaneme čisté víno. Je to aj dôvod, prečo sa odporúča pridať cukor vo viacerých fázach.

Tento proces nie vždy spoľahlivo funguje. Záleží to od mnohých faktorov – druh kvasiniek, druh suroviny, teplota… Oveľa spoľahlivejší spôsob je použiť enzým – amylázu na rozklad škrobu. Škrob je nositeľom pevných látok zodpovedných za vznik zákalu v suspenzii. Po rozložení škrobu na cukor sa pevné látky usadzujú na dne.

Kyselinu citrónovú je potrebné pridať preto, lebo zelenina neobsahuje takmer žiadne kyseliny.

Tanín v podobe silného, čerstvého čaju (najlepšie čierneho) zvyšuje stabilitu vína tak, že vytvorí komplexné väzby s bielkovinami a polysacharidmi obsiahnutými vo víne. Pomáha zachovať farbu vína, ktorá sa môže postupne strácať. Tiež znižuje potrebu častého sírenia.

ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), podľa polohy a odrody


Zoznam receptov


Zemiakové víno

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

  • 1,5 kg zemiakov
  • 4,5 litra vody
  • 1,5 kg cukru
  • 250 ml vínneho koncentrátu
  • šálka čierneho čaju
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • 2 tablety disiričitanu draselného
  • 1/2 čajovej lyžičky kyseliny sorbovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Zemiaky opláchnite a očistite, vykrájajte očká a zelené miesta. Šupku na hľuzách ponechajte, pomáha uchovať zemiakovú arómu. Nakrájajte zemiaky na drobné kúsky a ihneď ich zalejte vodou, inak pôsobením vzduchu zhnednú.
  • Povarte nakrájané zemiaky približne 15 minút a zbierajte pritom penu, ktorá sa vytvára na povrchu.
  • Sceďte vývar cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Pridajte cukor a zmes riadne zamiešajte, kým sa úplne rozpustí. Nechajte cez noc stáť.
  • Pridajte vínny koncentrát, studený čaj, kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a všetko dôkladne zamiešajte. Potom nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
  • Keď kvasný proces skončí, pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného a kyselinu sorbovú a počkajte, kým sa víno vyčistí.
  • Číre víno stočte do čistej nádoby. Nechajte pár týždňov stáť a pred stáčaním do fliaš pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného.

Tento recept na zemiakové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Víno zo zemiakov

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

POLOSLADKÉ

  • 0,9 kg starých zemiakov
  • 0,45 kg hrozienok (alebo 0,35 litra hroznového koncentrátu a znížte dávku cukru o 0,125 kg)
  • 3 pomaranče
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • 0,3 litra čerstvého silného (čierneho) čaju
  • 1 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

SLADKÉ

  • 1,25 kg cukru
  • ostatné ingrediencie ako pri polosladkom víne

Postup

  • Zemiaky dôkladne očistite, odstráňte očká a nečistoty, no ponechajte šupku. Nakrájajte alebo nastrúhajte ich na malé kúsky.
  • Vložte do 2,5 litra vody, priveďte k varu a varte na miernom ohni 15 minút. Odstraňujte penu na povrchu.
  • Do kvasnej nádoby so širokým vekom dajte polovicu cukru a nakrájajte hrozienka (ak použijete namiesto hrozienok hroznový koncentrát, pridajte ho až neskôr – po vychladnutí zmesi).
  • Sceďte povarené zemiaky do kvasnej nádoby cez 3 – 4 vrstvy jemnej tkaniny (napríklad záclona). Nechajte odkvapkať a potom jemne vytlačte zbytok šťavy.
  • Voliteľný krok: pridajte enzým (amylázu) podľa návodu na obale. Ak ho použijete, pridajte cukor až po vychladnutí.
  • Pridajte cukrový roztok z 1/2 celkového množstva cukru a 1 litra vody. Zmes poriadne zamiešajte, až kým sa všetok cukor úplne rozpustí a nechajte vychladnúť na 18°C. (Ak ste nepoužili hrozienka, teraz pridajte vínny koncentrát).
  • Pridajte kyselinu citrónovú a čaj. Potom rozpoľte pomaranče, vytlačte šťavu, odstráňte kôstky a pridajte šťavu do zmesi. Doplňte prevarenou vychladnutou vodou na 4,5 litra objemu. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom (ak nemáte takú nádobu, tak prikryte igelitom) a nechajte 8 – 9 dní kvasiť. Denne niekoľkokrát premiešajte.
  • Sceďte zmes od tuhých látok cez 3 – 4 vrstvy jemnej tkaniny. Pridajte druhú polovicu vychladnutého roztoku cukru v minimálnom množstve vody (0,5 kg cukru + 0,5 litra vody) a nádobu uzavrite kvasným uzáverom. V nádobe by malo byť približne 5 litrov vína.
  • Ak použijete vínny koncentrát namiesto hrozienok, nemusíte už mušt cediť. Po 8 – 9 dňoch už len pridajte druhú polovicu cukrového roztoku, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia stočte víno opatrne z usadených kalov do čistého 5 litrového demižónu až po hrdlo (prípadne dolejte malým množstvom prevarenej vychladnutej vody) a nechajte stáť v chladnej tmavej miestnosti. Keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.

Zeleninové vína potrebujú aspoň 1 rok, aby sa naplno rozvinula ich chuť, vôňa a zvýšila kvalita. Nechajte ich zrieť 2 roky a dostanete veľmi kvalitné víno s plnou chuťou, ktoré vás prekvapí.

Tento recept na zemiakové víno pochádza z internetu (rok 2010): originálny recept tu.


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!