Černicové víno

Nedocenenou surovinou k výrobe alkoholických nápojov sú černice. Černicové víno je lahodné, omnoho aromatickejšie ako samotné čerstvé ovocie. Černice sú vhodné na prípravu ťažkých vín. Výroba ľahkých vín sa neodporúča už preto, že takto vyrobené víno ľahko podlieha chorobám (slizovitosť). Spracovanie je obdobné ako u malín.

ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), podľa odrody a polohy


Zoznam receptov


Černicové stolové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 13,5 litrov vína.

  • 10 litrov černicovej šťavy
  • 2,5 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 2 kg cukru
  • 2 g živnej soli, kvasinky

Všeobecný postup

  • Černice podrvíme a drť ponecháme 1 – 3 dni odležať, aby získala vyššiu farebnosť a mala vyššiu výlisnosť.
  • Po odležaní šťavu scedíme a zvyšok vylisujeme. Oba podiely šťavy zmiešame.
  • Takto získanú šťavu necháme vyčistiť od kalov sedimentáciou (samovoľným usadením kalov na dne). Odkalenú šťavu potom upravujeme pre kvasenie.

Postup

  • K odkalenej černicovej šťave () pridáme predpísané množstvo vody ( litrov) a cukru ( kg), živnú soľ ( g, alebo podľa dávkovania uvedeného na obale) a vzklíčené kvasinky.
TIP: Odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Šťavu potom necháme kvasiť pri teplote asi 20°C.
  • Po búrlivom kvasení víno dolejeme až po hrdlo demižóna a necháme dokvasiť.
  • Po dokvasení stočíme z kvasníc a keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Černicové dezertné víno 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 14,5 litrov vína.

  • 10 litrov černicovej šťavy
  • 2,4 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 2,7 kg cukru
  • 2 g živnej soli, kvasinky
  • dosladenie: 1,2 kg cukru

Všeobecný postup

  • Černice podrvíme a drť ponecháme 1 – 3 dni odležať, aby získala vyššiu farebnosť a mala vyššiu výlisnosť.
  • Po odležaní šťavu scedíme a zvyšok vylisujeme. Oba podiely šťavy zmiešame.
  • Takto získanú šťavu necháme vyčistiť od kalov sedimentáciou (samovoľným usadením kalov na dne). Odkalenú šťavu potom upravujeme pre kvasenie.

Postup

  • Vylisovanú a odkalenú černicovú šťavu upravíme pre kvasenie pridaním predpísaného množstva vody litrov a cukru kg, živnej soli g (alebo množstvo podľa dávkovania na obale) a zákvasu čistej kultúry kvasiniek.
TIP: Odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote 20°C. Po jeho ukončení prenesieme nádobu do miestnosti s teplotou približne 15°C.
  • Dolejeme prevarenou vodou až po hrdlo demižónu a necháme na kvasinkách dokvasiť.
  • Po úplnom dokvasení pridáme k stočenému vínu predpísané množstvo cukru na dosladenie kg (cukor vo víne úplne rozpustíme).

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Černicové dezertné víno 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 800 ml černicovej šťavy
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • 0,16 g živnej soli, kvasinky
  • 250 g cukru
  • prisladenie: 100 g cukru

Postup

  • Černice (približne kg pri výťažnosti šťavy 75%) popučíme a zmes zahrejeme na teplotu 60°C. Pridáme kyselinu citrónovú g, živnú soľ g (alebo podľa dávkovania na obale) a cukor kg. Do vychladnutia mušt miešame, aby sa všetok cukor rozpustil. Prelejeme do kvasnej nádoby a pridáme vzklíčené kvasinky.
  • Necháme nakvasiť až do skončenia búrlivého kvasenia. Zmes vylisujeme a necháme vykvasiť (lisujeme čo najrýchlejšie, aby bolo víno čo najkratšie v styku so vzduchom, nie však na úkor výlisnosti).
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, dosladíme cukrom kg a necháme dokvasiť opäť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Po stočení a odležaní, keď sa kal usadí na dne, plníme do fliaš.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z černíc 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.

  • 3 kg černíc
  • 5 g kyseliny citrónovej
  • 0,8 g živnej soli, kvasinky
  • 2 l vody
  • cukrový roztok: 1,5 kg cukru + 1 liter vody

Postup

  • Prebraté, zrelé černice kg popučíme, pridáme kyselinu citrónovú g a živnú soľ g. Zmes sparíme vriacou vodou litrov a po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby. Pridáme vzklíčené kvasinky a necháme zmes v uzavretej nádobe 1 deň stáť.
  • Na druhý deň zmes vylisujeme. K šťave pridáme po častiach cukrový roztok.
TIP: ako pridať cukrový roztok po tretinách
V tom prípade pridajte do kvasnej nádoby 1/3 cukrového roztoku ( kg cukru + litrov vody), o 4-5 dní po začiatku kvasenia druhú tretinu a o ďalších 4-5 dní poslednú tretinu. Cukor musí byť úplne rozpustený!

Prečo pridať cukor po tretinách?

  • Po vykvasení stočíme a po odležaní a usadení kalu na dne plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z černíc 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína.

  • 6 litrov černicovej šťavy
  • 1,5 kg cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Vylisujte šťavu z černíc a zmiešajte ju s citrónovou šťavou ks (1 citrón = 1ČL kyseliny citrónovej) a cukrom kg. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne rozpustí. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte, počkajte kým sa vyčistí a nalejte do fliaš. Fľaše nechajte dozrieť v chladnej tmavej miestnosti minimálne 6 mesiacov.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2007).


Víno z černíc 3

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.

  • 2 kg čerstvých černíc
  • 3,9 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 1 tableta disiričitanu draselného (nepovinné)
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Popučte černice kg v plastovej nádobe. Zalejte drť litrami prevarenej vody vychladnutej na izbovú teplotu a riadne premiešajte.
  • VOLITEĽNÝ KROK: rozdrvte tabletu disiričitanu draselného ks, ktorý ničí nežiaduce baktérie a nežiaduce divoké kvasinky, rozpusťte ju v teplej vode a primiešajte do zmesi.
  • Nechajte zmes pár hodín stáť. Ak trošku obelie, nie je to na závadu.
  • V litroch vody varte 1 minútu 1/3 cukru ( kg) a potom nechajte roztok vychladnúť na izbovú teplotu. Tým získate cukrový roztok.
  • Pripravte si kvasinky podľa návodu na obale.
  • Zmiešajte cukrový roztok s černicovou zmesou. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a zakryte nádobu čistou tkaninou.
  • Uložte na teplom mieste 7 dní.
  • Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby tak, aby sa zbavila zbytkov dužiny (tieto zbytky sú ideálne do kompostu).
  • V litroch vody rozpusťte ďalšiu 1/3 cukru ( kg) a nechajte vychladnúť. Keď roztok vychladne na izbovú teplotu, pridajte ho do kvasnej nádoby.
  • Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 10 dní kvasiť.
  • Stočte víno do čistej kvasnej nádoby.
  • V zvyšnej vode ( litrov) rozvarte zbytok cukru ( kg) a nechajte vychladnúť. Roztok pridajte do kvasnej nádoby a uzavrite kvasným uzáverom. Nádobu umiestnite na teplom mieste až kým kvasný proces skončí.
  • Keď kvasenie ustane, stočte víno do ďalšej čistej nádoby tak, aby sa doň nepreniesol usadený kal.
  • Stočte víno do čistých fliaš a skladujte na chladnom tmavom mieste.

Černicové víno má plné telo a starnutím naberá na kvalite. Obecný názor je, že by sa malo začať piť až po 3 rokoch.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Černicovo – bazové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 1 kg černíc bez stopiek
  • 1 kg bazových bobúľ bez stopiek
  • 3 litre vriacej vody
  • 1,3 kg cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 čajová lyžička pektinázy (enzým)
  • 2 tablety disiričitanu draselného
  • živná soľ a kvasinky

Postup

  • Odstráňte z ovocia stopky a listy a dôkladne ho opláchnite.
  • Popučte bazové bobule kg a černice kg v čistej plastovej nádobe, zalejte drť vriacou vodou litrov a premiešajte.
  • Nechajte vychladnúť na teplotu okolo 21°C, potom pridajte polovicu predpísaného množstva rozdrvených tabliet disiričitanu draselného ( ks) a zmes poriadne zamiešajte.
  • Pridajte do zmesi kyselinu citrónovú ČL a pektinázu (enzým) ČL a nechajte 1 deň stáť.
  • Pridajte vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale) a nádobu prikryte. Nechajte kvasiť 4-5 dní a pravidelne miešajte.
  • Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby, pridajte cukor kg a miešajte kým sa cukor úplne rozpustí. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom.
  • Nechajte kvasiť na teplom mieste (20 – 22°C).
  • Keď prestanú unikať bublinky CO2 cez kvasný uzáver, pridajte druhú polovicu predpísaného množstva rozdrvených tabliet disiričitanu draselného ( ks), stočte víno do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom.
  • Po 6 týždňoch by malo byť víno číre a pripravené na stáčanie do fliaš.

Plody zbierajte za slnečných dní, keď budú plné prírodného cukru a pred použitím odstráňte stopky a listy. Víno je výraznej plnej chuti. Malo by sa konzumovať až po 1 roku.

Tento recept na černicové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!